Продължете към съдържанието

Храмов празник в Одранишкия манастир “Св. ап. Петър и Павел”

a 10На храмов празник събра миряни, гости и свои духовни чеда игуменът на Одранишкия манастир „Свети апостоли Петър и Павел” йеромонах Ефрем. Празникът беше отбелязан с всенощно бдение. Сред гостите бяха: игуменът на Германския манастир „Св. Йоан Рилски” йеромонах Пимен, игуменът на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор и братя от манастира. Молитвените песнопения бяха изпълнени от столични свещеници и певци. Светата литургия оглави йеромонах Ефрем в съслужие с йеромонах Йоан.

След светата Божествена литургия йеромонах Ефрем поздрави и благослови присъстващите. По повод празника имаше братска трапеза.

Сегашният манастир е построен през 2001 г. на мястото на вече основана манашеска обител през 17-18 век, за която обаче не са запазени никакви сведения- нито за точното  време на построяването, нито за това кога е била разорена. Единственото, което е останало в наследство е олтарната икона на свв. ап. Петър и Павел от 17
век. Понастоящем манастирът е красив комплекс от църква, жилищна сграда и два богато изписани параклиси. Йеромонах Ефрем е негов игумен от 2006 г.

Текст и снимки: Руми Борисова

{gallery}29-06-2017{/gallery}

Visits: 2

Skip to content