Продължете към съдържанието

В Руския храм – подворие е устроена изложба в чест на св. Серафим Софийски

DSC 7954 scaledПрез изминалата седмица в Руския храм- подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" бе устроена изложба в чест на св. Серафим Софийски Чудотворец. Една част от нея е  разположена в северния притвор на централния храм, а друга в криптата, в непосредствена близост до гробното място на светеца. По повод изложбата разговаряме с предстоятеля на храма архим. Филип (Василцев).

Отец Филип,  с голяма радост видяхме, че в криптата на руския храм има вече поставени красиво подредени витрини с църковна утвар и вещи, които са се ползвали от новопрославления св. Серафим Софийски. Разкажете ни повече за тях и за осъществяването на изложбата.

– Отдавна смятах, че е необходимо по някакъв начин да бъдат показани на нашите енориаши и поклонници, на вярващия народ, вещите, които се пазят в нашия храм и които се отнасят към времето на служението на светител Серафим, и вероятно са били използвани в богослужението по негово време. Чисто теоретично такива предмети би трябвало да са евхаристийният комплект, който е изложен сега в криптата, няколко Евангелия, които са от началото на ХХ в., дарохранителницата на светия Престол, дароносицата и още няколко предмета, които според времето на направата си се отнасят към края на XIXи началото на ХХ в. и се съхраняват отдавна в нашия храм. Така се случи, че едни наши благодетели ни дариха стъклени витрини, в които могат да бъдат изложени тези предмети. Ние направихме подходящо за изложба осветление и поставихме две витрини горе в храма и две долу (в криптата), за да могат нашите вярващи и поклонниците непосредствено да видят вещи, свързани със светител Серафим. Също така долу в криптата можете да видите две фотографии с негови автографи и Акатиста на св. преп. Йоан Рилски, който, както е известно, е бил написан от светител Серафим, с негов автограф.

Къде са се съхранявали досега тези вещи?

– Тези вещи винаги са се съхранявали в ризницата на нашия храм. Предполагам, че много от тях, свързани със светител Серафим, са били изнесени в някои други храмове и манастири, но много са останали и са се пазили и тук.

Отдавна мисля, че е необходимо да бъде създаден музей, посветен на първата руска емиграция и в центъра на неговото основаване би трябвало да бъдат вещите, свързани със св. Серафим. За съжаление ние нямаме помещения, в които би могло да бъде поместен такъв музей и затова използвахме малките пространства на нашия храм, за да покажем тези вещи на всички вярващи.

Вече една година, откакто св. Серафим и с Ваша помощ е канонизиран светец. Има ли промяна в поклонничеството към храма? Увеличил ли се е потокът на богомолния народ, на вярващите, които го почитат и търсят неговата закрила?

– Знаете ли, да. Значително се увеличи потокът вярващи. Не бих могъл да назова точни цифри, но това е видимо. И преди канонизацията всеки делничен ден храмът бе изпълнен с вярващи, но сега идват много повече хора, а и поклонници от цялата страна… През тази една година дойдоха няколко поклоннически групи от Русия, Украйна, Белорусия, идват поклонници от Сърбия, Гърция, Румъния, Молдавия… И всички те, за да се поклонят на св. Серафим, който е небесен покровител на българския народ, на руския народ, на нашите Църкви. Мога да отбележа още и това, че в Русия има интерес към организирането на поклоннически пътувания до България с цел поклонение на св. Серафим, особено в онези епархии, които са свързани с паметта и служението му – Рязанска, Санкт-Петербургска и Костромска, но има интерес и от други епархии. Неотдавнашното посещение на Нижегородския митрополит Георгий предизвика голям интерес към светините на Българската православна църква и е твърде възможно в скоро време голямо поклонническо пътуване да бъде организирано от Нижегородската митрополия. Както е известно, там има много добре развити поклоннически отдели, които няколко пъти в годината организират големи групи, с не по-малко от 100 -150 човека, поклонници до Светата земя, до Атон… Надявам се, че в тяхната програма ще бъде включено и посещение на БПЦ.

А имате ли впечатление, споделяли ли са с Вас поклонници за някое чудо, което е станало край мощите на св. Серафим през тази една година?

– Чудеса тук стават постоянно! Ние получаваме и след канонизацията свидетелства за изцеления по чудесен начин, води се летопис на тези изцеления, но поклонниците от Русия особено ги поразява тази молитвена настройка, това благоговение, което съществува в нашия храм… Едновременно с това тук е съхранена такава особена, дореволюционна атмосфера. Интересен е фактът, че тук храмът не е бил престрояван и през всичките години на своето съществуване, с малко прекъсване, в него са се извършвали непрестанно богослужения. Интериорът на църквата е останал същият, както по времето на светител Серафим. Благодарение на вярващия български народ и благоговението на поклонниците, благодатта на  чудотвореца, просиял в светостта през миналата година, винаги се е усещала.

                                                                                                                Интервюто взе: Весела Игнатова

{gallery}11-07-2017{/gallery}

 

Visits: 0

Skip to content