Продължете към съдържанието

За първи път в София се проведе Епархийска монашеска конференция

IMG 9913JPGНа 12 юли с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в залата на Софийска св. митрополия се проведе първата Монашеска епархийска конференция, в която взеха участие монаси и монахини от цялата Софийска епархия.

 Негово Светейшество патриарх Неофит лично дойде, за да присъства на тази първа по своето естество среща и след  като даде своя първосветителски  благослов конференцията бе открита.

Със встъпителен доклад към монашестващите се обърна архимандрит Алексий, епархийски съветник и представител на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет, който е и председателстващ на новоучредения Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия.

/Консултативният съвет бе учреден в края на месец юни и има за задача да съдейства на Софийския митрополит и Български патриарх, както и на Софийския епархийски съвет, за устройването на монашеския живот в манастирите в диоцеза на Софийска епархия, съгласно разпоредбите на Правилата на светата Православна църква, Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия и Устава за вътрешния ред в манастирите /.

В своя доклад архимандрит Алексий разгледа мястото и ролята на монашеското служение в Църквата. Споделяйки своя опит той говори и за правилното устройване на монашеския живот, съпоставяйки  живота на подвизаващите се в Света гора и в България като ясно посочи еднаквите цели и задачи, които стоят пред избралите този духовен път. Той подчерта, че център на монашеското служение е богослужебния живот, който не трябва никога и по никакви благовидни причини да бъде пренебрегван и омаловажаван. Като друг важен момент той отбеляза ръководната роля на игумена, който трябва да има  духовния авторитет и който трябва в скромност и мъдрост да ръководи живота в манастира.

Като член на Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия,  иеромонах Макарий – игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“, представи доклад, в който очерта състоянието, проблемите и трудностите на манастирите в Софийска епархия.

Иеромонах Пимен – игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“сподели своя монашески опит от Иерусалим и от светогорските практики, някои от които са се оказали много успешни, една от които е редовно провеждане на монашески събори. За храмовите празници, за монашеското правило и манастирския типик, за т.нар. младостарчество и псевдомонашество бяха думите на йеромонах Пимен. Той говори за медийната политика, в която често духовници са осмивани и обругавани и затова как трябва да се запази доброто име на манастирите и как те да бъдат истински притегателен  център за вярващите.

Архимандрит Никанор – игумен  на Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“ и член на Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия говори за взаимопомощта между отделните обители и за нуждата от редовно общение помежду им. Той прочете и изясни изготвения примерен устав за реда в монашеските обители в Софийска епархия, който бе подложен на обсъждане и допълнение.

Конференцията взе и две други важни решения: да се предложи на Софийския епархийски съвет да се обърне с увещание към отклоняващите се по пътя на неканоничното псевдомонашество  и да бъде обявена инициативата на монашеските братства и сестринства от епархията в пълно взаимодействие да работят за духовно ограмотяване на посетителите на манастирите, за да се научат хората с какво облекло и поведение е редно да влизат в светите обители.

Решено бе такива монашески конференции да се свикват редовно, поне три пъти в годината: в дните след Пасха, след Успение Богородично и след Рождество Христово с уточнението, че те могат да се провеждат и в някой от епархийските манастири, но задължително след отслужване на съборна св. Литургия.

В края на конференцията патриарх Неофит сърдечно благодари на присъстващите и пожела с много желание, дръзновение и ревност да продължат да се подвизават в монашеското служение.

До нови срещи“- каза Светейшият владика и благослови монашеското събрание, което заедно изпълни тропара на  преподобни св. Йоан Рилски, пръв основател на монашеска обител в България.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}12-07-2-2017{/gallery}

{gallery}gallery/12-07-2017-conferenciq{/gallery}

Visits: 0

Skip to content