Продължете към съдържанието

Град Банкя тържествено отбеляза празника на своите покровители – св. мъченици Кирик и Юлита

IMG 0295 scaledНа 15 юли светата Църква си спомня мъченическия подвиг на светите мъченици Кирик и Юлита. По този повод едноименният храм в Софийска епархия, който се намира на територията на курортното селище Банкя, отпразнува тържествено своя храмов празник.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, иконом Кирил Йорданов, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, протоиерей Николай Георгиев, протойерей Христо Димитров, свещеник Петър Василев от храмовото духовенство и трима дякони, ръководени от  протодякон Александър Нешев.

Да отдадат почит и прослава на мъчениците – четиригодишния младенец Кирик и неговата майка Юлита, в красивия и обновен храм се стекоха множество богомолци от енорията, и от цяла София, както и гости на курортното градче.
С дарове и цветя те пристъпваха към светите образи на мъчениците и с благоговение се покланяха пред тяхната икона, поставена на нов дърворезбен проскинитарий.
След обновлението на храма преди три години, църковното настоятелство под ръководството на председателя отец Василий Топузлиев непрекъснато обновява и разкрасява храма. През изминалата година са подменени най високите прозорци на църквата, реставриран е големият стенопис над входната врата и две мащабни икони, поставени в корабната част на храма.
Молитвено участие на певницата взе иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, който повече от 45 години служи на св. Църква. Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на гр. Банкя, г-н Марков, както и неговите заместници и кметски служители.
Литургийните песнопения бяха дръзновено изпълнени от енорийския хор, с който припяваха и мнозина богомолци. "С едно сърце и една уста" вярващият народ изповяда "Символа на вярата" и каза Господнята молитва "Отче наш".
С празнично слово за светите Кирик и неговото майка Юлита към народа се обърна еп. Герасим , който като припомни житието на св. мъченици поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания на всички които ги почитат и просят от тях молитвена закрила.
По традиция след Литургията в двора на храма бе отслужен празничен водосвет в близост до поставената над входа мозаична икона на св. Кирик и Юлита.
За телесна подкрепа в края на църковната молитва бе раздадено благословено ястие на всички присъстващи, приготвено и дарено от местни фирми, сред които и община Банкя. Лично кметът г-н Марков, след като поздрави хората, облече бяла престилка и лично започна да сипва от ароматното ястие и го  раздава на многобройния народ.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/15-07-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content