Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в столичния митрополитски храм „Св. Марина“

Архимандрит Василий - протосингел на Софийска епархия, На 17 юли светата православна Църква отбелязва паметта на св. вмчца Марина. В двора на Софийската св. митрополия е единственият храм в столицата, посветен на светата великомъченица и с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена празничната вечерня в навечерието на празника.

Митрополитският храм „Св. Марина“ е построен близо до мястото, на което до 16. век е имало храм със същото име и е осветен през 2009 г. от патриарх Максим.
Богослужението беше предстоявано от новия протосингел на Софийска епархия – архимандрит Василий Савов. В съслужение с него беше ставрофорен иконом Ангел Ангелов, вече духовен надзорник на епархията, както и дякон Костадин Тренев.
Певците, вдъхновено изпълнили песнопенията на службата, бяха водени от г-н Любомир Игнатов и г-н Андрей Касабов.
За поклонение бяха донесени и изложени частици от мощите на светата великомъченица Марина, заедно с нейна икона.
„Ние отправихме нашия духовен зов, нашата молитва, пред престола на Божията Слава и уповавайки се на Всеподателя Бога да ни дарува мир, здраве и дългоденствие в сегашния живот, се надяваме на молитвеното застъпничество на светата великомъченица Марина. Тя даде достоен пример за нас и за всички, които се уповаваме на Бога, да бъдем жертвеноготовни винаги и всячески да изповядаме нашата вяра на дело, а не само на думи“, каза в края на светата богослужба Негово Високопреподобие архимандрит Василий.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:643 limit=24|columns=4}

Visits: 0

Skip to content