Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за празника на св. вмчца Марина

Мелнишки епископ Герасим в храм Св. Марина

На 17 юли в храм „Св. Марина“ в двора на Софийската св. митрополия, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена празнична архиерейска св. Литургия. Светата богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска епархия, ставр. иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, и дякон Костадин Тренев.

Песнопенията бяха изпълнени от група столични певци, водени от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска митрополия, с участието и на ставр. ик. Кирил Дидов, свещ. Илиян Алексиев и митрополитския протодякон Иван Петков.
По време на утренята специално беше донесено от архим. Никанор и архим. Теофан копие на чудотворната Иверска икона на Св. Богородица – „Портаитиса“ („Вратарница“), което се съхранява в манастира „Св. Пантелеймон“ край с. Смиров дол. Иконата беше изложена през целия ден, заедно с мощите на св. вмчца Марина.
В края на светата богослужба Негово Светейшество благодари на всички за молитвеното участие, както и на клириците и певците, като подчерта ролята на блаженопочившия патриарх Максим за въздигането и благоукрасяването на храма в двора на Софийската митрополия. Светейшият патриарх Неофит представи официално и новите протосингел и духовен надзорник на Софийска епархия (виж информация), като им пожела благодатно и ревностно служение, след което благослови вярващите, изпълнили до краен предел митрополитския храм.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:644 limit=52|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content