Продължете към съдържанието

Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България

Министър Захариева и патриарх Неофит"Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница" – заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при гостуването си на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Патриаршеския дом на 18 юли.
Срещата, в която взе участие и митрополита на Западна- и Средноевропейската епархия на БПЦ Антоний, се състоя по молба на г-жа Захариева.

Двете страни отчетоха добрата координация и сътрудничество между представителите на Държавата и на Църквата зад граница, и препотвърдиха, че грижата за добруването на българите в чужбина и запазването на връзката им с Родината и българското им самосъзнание, е тяхна обща грижа и отговорност.
Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияКато бе отчетено, че българската общност в Испания е една от най-многочислените в Европа, по време на официалната среща бяха съгласувани конкретни действия за изграждането на български православен храм на територията на посолството ни в Мадрид. Предвижда се в приземния етаж на храма да бъде устроен социално-просветен център, за да може това място "да стане обединяващо за българите пребиваващи в Испания", където държава, Църква и Училище да работят заедно в тази посока. Като добър пример за такова ползотворно сътрудничество бе посочен българският катедрален храм в Берлин, където паралелно с редовните богослужения, действа и просветен център, както и кризисен център, за оказване непосредствена помощ на нашите сънародници изпаднали в беда.
В хода на разговора бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес и бе подчертано, че в днешната сложна международна обстановка религията и политиката имат общата задача, да утвърждават мира между хората с различни убеждения и да учат на толерантност, взаимно уважение и зачитане.
 
Текст: Александра Карамихалева, отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Снимки: Ангел Карадаков
 

Visits: 0

Skip to content