Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с петохлебие в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия“

Мелнишки епископ Герасим в манастир Св. Илия На 19 юли, в навечерието на Илинден, бе отслужена тържествена архиерейска вечерня в новозографисания и обновен храм на девическия манастир „Св. Илия“ в София. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит службата бе оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска епархия, иконом Цанко Тотев, свещеник Харалампий Мерджанов – ефимерий на светата обител, и дякон Костадин Тренев. 

Клиросните певци бяха водени от г-н Марио Иванов.
По време на богослужението бе отслужено петохлебие и раздадено на присъстващите благочестиви християни в края на службата.
С пастирско слово към множеството християни се обърна епископ Герасим, който прочувствено говори за Божия ревнител Илия: „В негово лице ние имаме действително велик застъпник пред Господа. „Земен ангел и небесен човек“, както чухме в песнопенията. Може би най-добре приляга на св. пророк Илия това определение, тъй като той в земния си живот с нищо не се е ползвал и не е изтъквал това, що е човешко, забравяйки и за плътта си и за това, към което ние обикновените хора се стремим – да ни бъде спокойно, уредено, да си нямаме конфликти, да си нямаме проблеми. А когато човек реши да изповядва истински и с дръзновение своята вяра пред невярващи, тогава неминуемо ще си създаде определени трудности. От това св. пророк Илия не се е страхувал, никак даже – съвсем дръзновено изповядвал Единия Бог пред тези, които вече били отпаднали и се покланяли на Ваал. А именно пред тогавашния цар Ахав и неговата нечестива съпруга Иезавел. Не се страхувал пророкът, защото знаел, че е истина това, което говори, и че по неговите думи могат да се спасят мнозина. Затова си струва да имаме това дръзновение, струва си да имаме тази надежда за Божията помощ и за Неговата благодат и да не се страхуваме да изповядваме правилно нашия Бог… Цялото житие на свети пророк Илия е описано е Четвърта книга Царства твърде подробно, за да остане за нас за поука и да очакваме ние неговото пришествие, тъй като той сега, бидейки жив, както заявява и сам Господ Иисус Христос, първи ще се яви Илия, за да свидетелства за Господа, а след това ще настъпи и Второто Пришествие Христово…“
Негово Преосвещенство преподаде на празнуващите отеческия благослов на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и отправи благопожелания на игумения Матрона и сестринството и на всички, които се трудят в манастира.
 
Нека молитвите на св. пророк Илия да ни водят през този свят и да ни удостоят с небесното Царство,
да бъдат наши водители и възпитатели в този свят. Амин.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:648 limit=30|columns=4}

Visits: 0

Skip to content