Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Пантелеймон“ в Бояна

Архимандрит Василий в храм Св. Пантелеймон в БоянаНа 26 юли, в навечерието на празника на св. Седмочисленици и на св. великомъченик и целебник Пантелеймон, бе отслужена тържествена архиерейска вечерня в храм „Св. Пентелеймон“ в квартал Бояна. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит службата бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, начело със своя предстоятел иконом Васил Радков, множество софийски свещенослужители и дякон Костадин Тренев.

Клиросните певци бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.
По време на богослужението бе отслужено петохлебие и раздадено в края на службата на присъстващите благочестиви християни.
С пастирско слово към богомолното множеството се обърна архимандрит Василий, който говори за светите Седмочисленици – Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, но по-обстойно се спря на житието на свети Пантелеймон – „велик пример за подражание, великомъченик, изстрадал, претърпял какви ли не мъчения, какви ли не поругания, но прославил Христа Бога и наследил Небесното Царство, за което всички ние сме предназначени и на което всички ние се надяваме…“ Отец Василий специално цитира една от стихирите на св. великомъченик и целител: „Като си възжелал вярата на благочестивата си майка, си изправил бащиното безбожие. Когато се утвърди в учението чрез Ермолай, си приел от него кръщение, Пантелеймоне, славен мъченико на милостивия Бог, лекар на болните, гонител на страстите. Моли се да се избавят от беди ония, които с вяра честват твоята всепочитана памет!“
Бяха изнесени и мощи на празнувания светия, покоящи се в храма – за поклонение и изцеление на вярващите.
Негово Високопреподобие преподаде на празнуващите отеческия благослов на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и отправи благопожелания към всички в храма.
 
Свети страдалецо и целебнико Панталеймоне,
моли милостивия Бог да даде на душите ни прошка за прегрешенията!

(тропар на великомъченика)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:654 limit=24|columns=4}

Visits: 1

Skip to content