Продължете към съдържанието

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен в храм „Покров Богородичен“

Архимандрит Василий в храм Покров БогородиченНа 2 август вечерта в столичния храм „Покров Богородичен“ беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него беше храмовото духовенство, предстоявано от иконом Николай Танев, заедно с много софийски свещенослужители и дякон Костадин Тренев.
Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците (14 свещеници, отец-протосингела и иподякони, застанали в средата на храма) и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов. 

В края на последованието свещеник Георги Янъков прочете слово за Богородичния пост, „един от четирите благодатни периоди в годината“, време, в което избираме сами своето спасение. „Всяка човешка душа за Бога е ценна колкото целия свят. Тук няма предварително калкулирани допустими загуби. И защо все пак сатаната печели толкова много отделни битки? Отговорът се крие в човешката свобода – този най-съвършен дар Божи, който е присъщ не на роби, а на царски синове. Бог ни е създал свободни, по Свой образ, за да можем и сами да пожелаем блажения живот, който ни е приготвил във Вечността. Тази свобода не е формална, тя е действена… Тя е безценен дар, свързан обаче и с отговорност. Без свободата ни, животът ни би бил безсмислен. Свободата е инструмент, чрез който ние правим избор с кого да споделим живота си – с Бога или неговия противник. В този избор средно положение няма. По думите на самия Христос Спасителя – не можем да служим на двама господари… Ето имаме пост, като време в което да си припомняме Божиите повели. Да си припомняме какви трябва да бъдем и чрез въздържание да скъсваме оковите на всяка зависимост и привързаност към този свят…“ Проповедта си отец Георги завърши с призив: „Искаме ли да има мир и радост в душите ни, искаме ли навреме да откриваме клопките на лукавия и успешно да устояваме на злобните му набези в нашия живот, необходимо е да се подвизаваме в духовния живот. Подвизаването в духовния живот е живот с Бога. Именно затова сме станали членове на Църквата, за да живеем с Него още тук, в земния живот. Предвкусвайки блаженството, което в пълнота Небесният Домакин ни е отредил. Нека с търпение и усърдие да извървим предстоящото нам поприще на поста. Нека попостим всеки според силите си, да се покаем за сторените грехове и подпечатаме покаянието си с покайни дела. След което отново да се докоснем до Божествения огън – Светото Причастие, което изгаря до корен нашите грехове и ни приобщава към Вечния живот. При все това молитвата да не престава в сърцето, ума и устата ни.“
Към многобройните вярващи се обърна и софийският протосингел архимандрит Василий, който преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и призова отново за молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица, та по нейните молитви да имаме сили и да бъдем достойни Божии чада.
 
Вижте пълната програма и на следващите съборни изпълнения в Софийска епархия.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:666 limit=28|columns=4}

Visits: 0

Skip to content