Продължете към съдържанието

Елешнишкият манастир отвори врати официално с тържествен молебен

Официална церемония за връщането на Елешнишкия манастир към БПЦЕлешнишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е древен, многовековен манастир с предполагаемо възникване през 9. век и е паметник на културата и архитектурата от национално значение. Историята му е дълга и славна, бил е завладяван и освобождаван, но винаги е оставал активно културно и книжовно средище. Влиза в обсега на Софийска (Мала) Света Гора и е споменат от Константин Иречек в пътеписите му за България.

В Елешнишкия манастир известният книжовник Байчо Граматик преписва едно Свето Четириевангелие, употребявано по-късно в Етрополския манастир, с приписки от 1577, 1718, 1730 г. и което днес се намира в библиотеката на Св. Синод. Тук е намерен и Псалтир от 16. век, с полууставно писмо, написан на хартия, в българска редакция.
След 15-годишни усилия да бъде върнат манастира на Българската православна църква, част от която е бил той от векове, на 13 юли 2017 година това дело бе завършено успешно. „За съжаление, настоящото състояние на манастирските сгради е критично и ако не бъдат взети мерки за укрепването и реставрирането им, скоро те ще бъдат разрушени в резултат на многогодишните нецелесъобразни дейности. От този момент нататък мой приоритет е да стартирам възстановителната работа и да работя усилено над цялостния ремонт на сградите в манастира“, каза прот. Серафим Янев, който ще е и изпълняващ длъжността игумен на обителта.
На това историческо събитие в първия ден на Богородичния пост присъстваха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Илиан Тодоров – областен управител на Софийска област, г-жа Мая Цанова – главен секретар на Софийска област, доц. Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин, г-жа Ели Цветанова – зам. кмет на Община Елин Пелин, г-н Николай Плещов – председател на Общински съвет – Елин Пелин, г-н Цветелин Добрев – кмет на с. Елешница, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места, г-н Елин Иванов – внук на писателя Елин Пелин, протойерей Иван Плещов, протойерей Серафим Янев, дякон Костадин Тренев, г-н Васил Цветков – народен представител от ПП ГЕРБ, много жители и гости на община Елин Пелин.
 
Снимки: Владимир Стойнов, Владислав Горанов и Георги Пиперков
{joomplucat:667 limit=80|columns=4}

Visits: 0

Skip to content