Продължете към съдържанието

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен съборно и в Самоков

Архимандрит Василий в храм Успение Богородично в СамоковНа 3 август вечерта в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Самоков беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него беше прот. Михаил Колев – предстоятел на храма-домакин и архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, много свещенослужители от Самоков и София, заедно с дякон Костадин Тренев. Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов. Молитвено участие взе и сестринството на Самоковския манастир.

В края на последованието към вярващите се обърна софийският протосингел архимандрит Василий, който преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Много са примерите на убогоподобили се люде. Такъв пример е и Небесната Царица, Божията Майка, която е и свръзката на Царството Божие и земята, тя е тази стълбица, която свързва Рая и земята и тя е тази, която ни е дадена за подкрепа, за упование… Тази бърза Помощница във скърбите, тази Кърмителка на гладните, тази Надежда на обезнадеждените, нашата обща Майка. Майка, която ни събира, която ни покровителства със своя Покров и не едно чудо се е случило пред нейните множество изображения, наречени от Православната църква икони… Като истински чада на нашата Майка ние сме длъжни винаги да търсим от нея помощ, винаги да я славословим, винаги така да устройваме живота си, че да не я наскърбяваме, а само да я възрадваме с нашите добродетели, с нашите добри дела, с изповядването на Христовата любов, тук, между нас, на земята…“, каза в словото си Негово Високопреподобие.
След богослужението гостите от София и домакините се поклониха на светините в Самоковския манастир „Покров Богородичен“, топло посрещнати от сестринството, начело с игумения Пелагия.
 
Пресвета Богородице, спаси нас!
 
Вижте програмата за съборните изпълнения на канона в Софийска епархия.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:668 limit=28|columns=4}

Visits: 2

Skip to content