Продължете към съдържанието

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен в храм „Св. Богородица – Животворен източник“

Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. СинодНа 7 август вечерта в храм „Св. Богородица – Животворен източник“ в кв. Подуене беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него беше храмовото духовенство, предстоявано от протоиерей Симеон Иванов, заедно с много софийски свещенослужители, дякон Костадин Тренев и с молитвеното съучастие на Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на клироса, водени от г-н Любомир Игнатов и г-н Павел Димитров. 
В края на последованието епископ Герасим се обърна към събралото се множество вярващи с думи за Пресвета Богородица и нейния канон: „Колко съвършено произведение е този молебен канон се убеждаваме всеки път, когато имаме удоволствието да изпълним и заедно с богомолния народ да се вслушаме във всяка една дума, във всяка една фраза, които песнописецът гениално е поставил на своето място, така че бидейки не много дълъг, не много кратък, а пълен с цялото богословие, необходимо да бъде правилно изповядана св. Богородица като Божия Майка и като Спасителка на света. Това дивно произведение е един дар за православните християни. Така че, събирайки се за молитва и пеейки този молебен канон на Пресвета Богородица, тя да ни закриля, да ни дава духовни сили, духовно търпение и телесно здраве, и минавайки през благодатните дни на поста преди нейното Успение, да можем достойно да се причастим и със светите Христови тайни…“
Негово Преосвещенство преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и призова отново за молитвеното застъпничество на Божията Майка. От името на църковното настоятелство, всички енориаши и служащите свещеници в храма прот. Симеон Иванов благодари на епископ Герасим за пастирския благослов и прекрасната служба.
 
Пресвета Богородица, спаси нас!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:672 limit=24|columns=4}

Visits: 0

Skip to content