Продължете към съдържанието

Съборно изпълнение на Богородичния канон в храм „Св. Петър и Павел“

Мелнишки епископ Герасим в храм Св. Петър и ПавелНа 11 август вечерта в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ за последен път през тазгодишния Богородичен пост беше отслужена вечерня с Молебния канон към св. Богородица. Последованието бе оглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, предстоявано от ставрофорен иконом Кирил Дидов, заедно с много свещенослужители от цялата епархия и с молитвеното съучастие на Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

Песнопенията на канона се изпяваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов и г-н Любомир Игнатов. Последованието отново беше изпълнено на съвременен български език, по текст, преведен от гръцки оригинал и нотиран от отец Кирил Дидов, предстоятел на храма-домакин. Мнозина от миряните с книжки в ръка се присъединяваха към пеещите клирици и всички заедно, с една уста и чисто сърце, се молеха на Пресвета Богородица.
В края на последованието в словото си епископ Герасим се обърна към събралото се множество вярващи с думи за „св. Богородица, която отправя своите молитви за нас пред своя Син и наш Бог и твърде много се труди, така че да се погрижи за спасението на всеки един от нас.“ Владиката призова „и ние да отговорим на тези нейни грижи и на тази нейна любов, всеки колкото може…“
Негово Преосвещенство преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и призова отново за молитвеното застъпничество на Божията Майка. 
 
Пресвета Богородице, спаси нас!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:676 limit=40|columns=4}

Visits: 0

Skip to content