Продължете към съдържанието

Освещаване на възстановения Горнопасарелски манастир „Св. пророк Илия“

Храм Св. пророк ИлияВ китната горска местност край язовир Искър, над софийското село Габра, в природния резерват се е сгушил манастирът, посветен на Свети пророк Илия, който от древността е просиял в молитва и монашески живот. След като е преживяло и превратностите на времето, това свято място винаги е приютявало множество народ, който е отдавал особена почит към старозаветния пророк Илия. През далечната 1975 година след смъртта на последната монахиня Нимфодора, тази света обител започва да се разрушава и запустява. Но Бог, който е дивен в своя Промисъл, вдъхва сила в сърцата на родолюбиви християни, които започват възстановяването на това прекрасно духовно обиталище през 2005 г. С неуморния си труд жителите на квартал Горубляне и селата Герман и Пасарел тази света обител възкръсва за нов живот. 

С радост и упование в Бога на 26 август бе извършено и освещаването на напълно възстановения манастирски храм. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничното богослужение бе оглавено от протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Василий. С него съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на епархията, изпълняващият длъжността игумен иконом Лазар Георгиев, предстоятел и на Горублянския храм „Св. Георги“, протоиерей Борис Петров – и.д. игумен на манастир „Св. Мина“, и дякон Петко Дишков. На певницата ангелогласно пяха сборна група певци, ръководени от г-н Ангел Младенов. След отслужването на водосвета архимандрит Василий извърши чина на обновлението и освещаването на манастирската църква с полагане на св. Антиминс с частица от мощите на св. Яков Персиец. След измиването на св. Престол и неговото облечение духовенството извърши литийно шествие около храма със св. Антимис и вградените св. мощи. След като бе поръсен и прекаден целият храм, за пръв път от толкова време бе отслужена и света Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий. 
Манастирският храм се оказа малък да побере множеството богомолен народ, дошъл да участва на това дългоочаквано събитие и с пълна радост влязоха в тържественото събитие на това прекрасно чудно и дивно свято място. Накрая на богослужението отец протосингела преподаде първосветителските пожелания на Предстоятеля на родната ни Църква – патриарх Неофит. В своето боговдъхновено слово архим. Василий призова богомолния народ да пази вярата си и винаги да намира утехата и благодатта на Бога в тези чудни и свети места, каквито са манастирите и храмовете – домове на Всевишния. След това с едни уста и сърца бяха изпети многолествия за Негово Светейшество патриарх Неофит, благочестивия ни православен народ и богохранимото ни войнство. 
Празничното и неповторимо събитие завърши с раздаването на празничния курбан, приготвен за духовна радост на поклонниците на светата обител.
 
Снимки: Мая Георгиева
Текст: иконом Лазар Георгиев
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}VeDnRset0EA{/youtube}
{joomplucat:685 limit=80|columns=4}

Visits: 1

Skip to content