Продължете към съдържанието

110 години храм „Успение Богородично“ в с. Марица

Храм Успение Богородично в село МарицаЖителите на самоковското село Марица тържествено отбелязаха 110-годишнината от освещаването на своя енорийски храм "Успение на Пресвета Богородица".
Празничният звън на църковните камбани от ранни зори покани десетките миряни на тържествената света Литургия и последвалия водосвет за здраве и благополучие, отслужени от свещеник Станислав Иванов от столичния храм "Св. Петка".

За юбилея на местната църква в двора на светинята бе приготвен и голям курбан – 500 кг в шест казана от царския готвач Стефан Величков, който от 24 години работи в кухнята на двореца "Царска Бистрица" в курорта Боровец. Негов помощник-огняр пък бе Васил Петров, а за нарязването на месото от петте овце, дарени от благочестиви местни християни, както и за зеленчуците и подправките се погрижиха десетки мъже и жени от селото. 
След като бе осветен от отец Станислав в ранния следобед, празничният Богородичен курбан бе грижливо раздаден на местните хора и техните гости за здраве и благоденствие в семействата им.
На празничната църковна служба и курбана присъства и кметицата на селото Теменужка Димитрова, която се поръси със светена вода за здраве и се помоли пред иконата на Успението на Божията Майка.
Голяма е заслугата на Мария Бранкова и Стойчо Стоянов за организирането на юбилейното църковно тържество и за вкусната курбан-чорба, както и на Ирина Куртева, която специално за празника бе омесила вкусна погача.
 
Текст и снимки: Любомир Кузев
{joomplucat:688 limit=8|columns=4}

Visits: 1

Skip to content