Продължете към съдържанието

Обновление, архиерейска св. Литургия и дяконско ръкоположение в храм „Св. Андрей“

Новият дякон с епископ Герасим

На 1 септември, когато Православната църква празнува началото на индикта, или първия ден от Църковната нова година, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим извърши обновление на храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ в София. В последвалата св. Литургия, след чина на обновлението, с него съслужиха ставрофорен иконом Кирил Дидов, протойерей Стилиян Табаков – предстоятел на храма-домакин, свещениците Бисер Костадинов и Петър Василев, както и дякон Георги Кацаров от Неврокопска епархия. 

Песнопенията бяха изпълнявани от сборна група столични псалти, водени на утренята от г-н Марио Иванов, а на литургията – от г-н Петър Славов.
По време на св. Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподякон Иван Георгиев Генчев. Неговото свидетелство за изповед беше прочетено от духовния му изповедник отец Стилиян. Новоръкоположеният дякон е роден на 17 март 1982 г. в гр. Пазарджик. Завършил е техникум по икономика и туризъм във Велинград през 2001 г., а през 2008 г. се дипломира в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2002 г. в Кукленския манастир е постриган за иподякон от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений. От 2004 г. работи в храм „Св. Кирил и Методий“ в София като домакин, касиер, олтарник.
В края на св. Литургия Мелнишкият епископ Герасим се обърна към събралото се множество вярващи с похвала към отец-предстоятеля за добре свършената работа по ремонта на олтара (поставен е нов престол, преместена е проскомидийната ниша), като подчерта и най-важното – това, че храмът е пълен с хора. На новоръкоположения дякон Иван Негово Преосвещенство пожела много здраве, много духовни сили и постоянна Божия подкрепа, за да може достойно да носи кръста си и да служи на Църквата Христова.
От името на църковното настоятелство благодарности поднесе протойерей Стилиян Табаков. След многолетствието беше раздадена и анафора на вярващите.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:693 limit=68|columns=4}

Visits: 0

Skip to content