Продължете към съдържанието

Петметров паметник на цар Симеон Велики бе осветен в София

15 09 2017Паметник на цар Симеон Велики бе осветен днес в двора на едноименното Частно средно училище в кв. Иваняне, гр. София. С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, освещаването бе извършено от протосингела на Софийска митрополия Негово Високопреподобие архим. Василий. Като преподаде първосветителския благослов на светейшия патриарх, в приветствието си към присъстващите той подчерта, че в своя живот цар Симеон се е ръководил от християнската си вяра и в управлението на поверената му от Бога държава и народ винаги е бил редом с Православната църква, затова и времето на неговото царуване заслужено е наречено „Златен век” в българската история.

Това е първият скулптурен монумент на великия българин в нашата столица. Изграден е по повод 1090 години от кончината на цар Симеон, 1110 години от смъртта на неговия баща княз Борис I и 1100 години от битката при Ахелой и пълната победа на предвожданата от цар Симеон Велики българската армия.
Инициативата и средствата за издигането му са на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет”, тя е част от усилията им младото поколение на България да бъде възпитавано в дух на родолюбие и национално достойнство.
Събитието, белязало първият учебен ден на възпитаниците на ЧСУ „Симеон Велики”, бе уважено от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, който тържествено откри паметника, зам. кмета на София Тодор Чобанов, кмета на район Банкя Рангел Марков и кмета на Иваняне Мария Павлова, депутати, общественици, родители и гости.
Участие в тържествена церемония по откриването на паметника на цар Симеон Велики, взе и Националната гвардейска част.

Отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ

Visits: 0

Skip to content