Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“

Мелнишки епископ Герасим в храм Покров Богородичен

На 1 октомври столичният храм „Покров Богородичен“ отбеляза своя празник с архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим и с благословията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. 
В съслужение с епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Танев – предстоятел на храма-домакин, протойерей Николай Георгиев, свещеник Георги Янъков и дяконите Костадин Тренев и Йордан Божилов.
Преди началото на св. Литургия епископ Герасим пострига за четец на Българската православна църква малкия Павел Сирийски.

По време на свещеническото причастяване отец Георги прочете слово за празника Покров на Пресветата Богородица. „Днес празникът е прераснал от празнуване на едно конкретно събитие в Богородичен празник, който обобщава в себе си учението на светата Православна Църква за света Богородица като помощница на обидените, утеха на оскърбените, кърмителка на гладните, изцерение на болните, спасение на грешните, помощ и защита на всички християни. Най-вече днес честваме Пресветата Владичица като усърдна и непрестанна застъпница на човешкия род пред Божия престол. Благодеянията, които Пресвета Богородица излива върху православния свят през вековете, са безбройни. Многобройни са и чудесата, случили се след гореща молитва към Богородица пред нейните свети икони. И ние, свещенослужителите при този храм, посветен на Богородичната небесна защита, можем от опит да свидетелстваме как по молитвите, отправени към нея, тя се грижи за своите изпаднали в отеснение чеда. Как болни от нелечими болести са се очиствали, как лежащи дълго в кома са се събуждали, как бездетни съпрузи са били удостоявани с благодатния дар да станат родители, как хора, първоначално лутащи се, дезориентирани в живота, са намирали верния път и посоката, в която да вървят, под Богородичното ръководство…“, каза свещеник Георги Янъков. 
В края на светата богослужба епископ Герасим поздрави многобройните богомолци, изпълнили храма, от свое име и от името на Светейшия Български патриарх Неофит. Негово Преосвещенство говори също за празника Покров Богородичен, който не толкова отбелязва запазването на един град или една държава, а чества запазването на вярата ни. „И тази вяра никой не може да ни я отнеме. Какво може да ни отлъчи от любовта Божия – огън, меч или друга някоя сила? Насила никой не може да ни отлъчи от Христос! Защото Той живее в сърцата ни и когато ние се ползваме от тайнствата и се причастяваме с Неговото тяло и кръв, Той невидимо, тайнствено пребъдва в нас. И никой агресор не може да отнеме от нас Христос. Освен ако сами ние, по внушение на дявола или по някакво наше страстно подхлъзване, не решим и сами не го изоставим. А иначе, Неговата Пресвета Майка, която е била една от нас, родена по плът, знаейки всички наши немощи и всички наши потребности и болки – тя състрадава с нас и сега и се моли с нас, и наистина е един ходатай за нас пред своя Син и със своя Покров покрива всички нас.“
Епископ Герасим поздрави специално и новопостригания четец Павел, като му пожела много здраве и сили в служението му. Отец-предстоятелят на храма – отец Николай Танев, благодари на владиката за богослужбата и сподели радостта си от препълнения храм и многобройните причастници. Беше прочетена и молитва за началото на учебната година в енорийския център на „Покров Богородичен“, където се обучават в катехизис, иконопис, църковно пеене и дърворезба десетки малки и големи.
 
Всичкото си упование възлагаме на тебе, Майко Божия, запази ни под твоя Покров!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:711 limit=50|columns=4}

Visits: 0

Skip to content