Продължете към съдържанието

Международна научна конференция-семинар „Рилският манастир – история, памет, духовност“

Момент от конференциятаОт 28 септември до 1 октомври под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Рилската света обител се проведе международна научна конференция на тема „Рилският манастир – история, памет, духовност“. Форумът е част от проекта „Музикално-ръкописното наследство на Рилския манастир. Двуезични музикални ръкописи (гръцко-църковнославянски)“ с ръководител чл.-кор. Светлана Куюмджиева, финансиран е от Министерството на образованието и науката и е реализиран със съдействието на Института за изследване на изкуствата при БАН и управата на Рилския манастир. В конференцията участваха учени от България, Гърция, Македония, Сърбия и от светогорския Зографски манастир.

В комплексен интердисциплинарен план се дискутираха теми, свързани с Рилския манастир – най-голямото духовно и просветно средище у нас и едно от най-големите на Балканите, с широко влияние в целия православен християнски свят и с библиотека, която съхранява една от най-богатите колекции на славянски ръкописи в Европа.
В приветствието на Светейшия патриарх Неофит към участниците в конференцията се казва: „Щастливи и радостни сме, че отново светинята на цяла България – Рилската света обител, приютява представители на научната общност, събрали се тук, за да споделят плодовете от своя изследователски труд, посветен на непреходното културно наследство на Православната ни църква. С вековната си история, с богатата си духовна и културно-историческа съкровищница манастирът на св. Иоан винаги е бил притегателен духовен център както за нас българите, така и за нашите съседи, които винаги са виждали в лицето на Рилския пустинник свой верен небесен ходатай, а в основаната от него света обител – крепост на вярата и благовестието и светилник, въздигнат нависоко, за да огрява с лъчите си онези, които са в тъмнина… Органична част от богослужението на Църквата, от общото дело на литургичната прослава на Всевишния Бог – на Неговото творческо, промислително и спасително дело, църковното песнопение винаги е било много повече от форма на музикално изкуство и изява на човешкия музикален и певчески гений. В него Църквата винаги е виждала още и особено важен дял от онова най-добро, най-чисто и свято, което човекът е в състояние да принесе от себе си пред Бога: като благодарност към Него за всичките му щедрости и велика милост към цялото творение. А това е и причината музикалното творчество в Църквата винаги да е надхвърляло тясно националните граници и поместните църковни традиции, бидейки духовен мост за общение на всички нас, православните, които, където и да се намираме по света, славим и възпяваме Божието име според нашата православна богослужебна традиция, която се отличава с толкова много красота и дълбочина, и която е достигала, достига и днес най-големите си висоти тъкмо в духовно-аскетичната традиция на православния манастир.“
Към конференцията се присъединиха и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Негово Преосвещенство епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, монаси от манастира, докторанти и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Участниците във форума имаха възможност да присъстват и да участват в богослуженията в манастира, да разгледат музея на манастира, както и специалната изложба на ръкописи и старопечатни книги. В заключителната част на конференцията участниците и гостите чуха и специално подготвения за тях концерт на хор „Св. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов, който е и един от организаторите и участниците в конференцията. По-голямата част от песнопенията, които прозвучаха, бяха взети от двуезични музикални ръкописи от сбирката на Рилския манастир. Така концертът се превърна в музикална илюстрация на обсъжданите по време на конференцията теми. След музикалните изпълнения епископ Евлогий изрази радостта си, че тези песнопения са напуснали сборниците и вече има кой и да ги изпълнява, „защото те са нетленни за душите ни и ушите ни, а и невмите, музикалните знаци, сами по себе си не биха звучали така, както трябва, и ако не се изпълняват с вяра и със сърце, си остават само знаци и нищо повече“. Негово Преосвещенство приветства певците, както и участниците в конференцията и пожела много техни последователи и бъдещи успехи в делото им.
Предстои издаване на докладите от форума в сборник, така че да бъдат достъпни за по-широк кръг интересуващи се от проблематиката. 
 
Текст: Мартин Митов
Снимки: Андрей Касабов, Мартин Митов, свещ. Козма Поповски
{joomplucat:713 limit=44|columns=4}

Visits: 0

Skip to content