Продължете към съдържанието

Старинният храм “Св. Петка” тържествено отбеляза храмовия си празник

1 20171015 1838041706В столицата на ул. „Калоян” се намира старинният митрополитски храм, посветен на преподобната наша майка Параскева-Петка, известен като „Св. Петка – стара". Този малък храм от стотици години непрестанно събира вярващите на обща молитва към Бога и към тази, която се е посветила на Него, и чува прошенията на всяко скръбно човешко сърце.

Тази църква и днес е особено обичана от софиянци. Тук потокът вярващи не секва по всяко време на деня, не е преставал дори и през най- трудните години за Българската църква. За духовен разговор, за очистителна изповед, за молитва при всяка нужда, за прошение пред св. Петка, която в скоро време отговаря на молитвите, тук всеки християнин е намирал утеха и разрешение на своите проблеми. Затова и в празничния ден, когато Църквата почита преподобната – 14 октомври, хиляди християни се отправиха към старинния храм, за да й благодарят и отново да я помолят за закрила.

Празничното богослужение бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия. В съслужение с него в св. Литургия взеха участие ставр. ик.Николай Николов, предстоятел на храма, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската църква у на, свещеник Станислав  , и дякон Константин Тренев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе тържествено посрещнат от множеството духовници и миряни преди началото на св. Литургия, в която взе молитвено участие в светия олтар.

Както всяка година, в празничния ден храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението. Те търпеливо изчакваха реда си: при канаскията – за да си купят свещички, при свещениците – да ги поръсят със светена вода, в храма – да се поклонят на празничната икона.

По време на свещеническото причащение празнично слово за св. Петка произнесе предстоятелят на храма иконом Николай Николов. В него той подробно разказа  житието на преподобна Петка – „изцелителката и покровителка на бедните”, починала като непозната странница, но с нетленно тяло, което от тогава до днес твори чудеса. За преподобническия й  подвиг, за значението на името Петка, за историята и непрестанните чудеса на светите й мощи бе празничното слово на отеца.

В края на празничното богослужение Негово Светейшество благодари на отец-предстоятеля, на свещениците, настоятелите, певците и на всички трудещи се в този дом Божий. Първойерархът на Българската църква даде своя отечески благослов на препълнилите храма богомолци, като призова Божието благословение върху всички ни. Той отбеляза присъствието на отец Опря, който като представител на Румънската църква, който в този ден възприемаме като благословение от св. Петка-Параскева, чиито мощи се покоят  на румънска земя.

След духовното угощение църковното настоятелство беше подготвило благословено ястие за празнуващите, дошли да почетат светицата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:725 limit=6|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content