Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за празника на Клисурския манастир „Св. Петка“

Мелнишки епископ Герасим в Клисурския манастир Св. ПеткаНа 14 октомври Клисурската св. обител отбеляза храмовия празник на основния си и най-стар храм, посветен на преп. Петка (Параскева) Българска. Хиляди поклонници от околните селища се стекоха към девическата света обител, за да влязат в радостта на сестринството и да почетат преподобна Петка с молитва и приношения. Малката църква не можеше да побере многобройните богомолци, затова мнозина се бяха разположили в околохрамовото пространство и пред самия манастир.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната св. Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. С него съслужиха архимандрит Пахомий – игумен на Дивотинския манастир и ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, протойерей Атанас Вълков, свещеник Георги Николачков – ефимерий на манастира, и дякон Деян Коруноски. В богослужението помагаше и иподякон Радостин Манов, а изпълненията на клиросните певци бяха водени от протойерей Стилиян Табаков.
В словото си в края на св. богослужба Негово Преосвещенство говори за живота и подвига на преподобна Параскева. Епископът благодари на игумения Филотея и сестринството за множеството усилия, които полагат за благолепието на манастира и им преподаде патриаршеския благослов.
В края на утренята беше извършено последованието на петохлебието, а след св. Литургия в двора на св. обител беше извършен празничен водосвет и бяха осветени десетки погачи и хлябове, приготвени специално за празника. Манастирското сестринство  приготви и раздаде и благословено ястие на поклонниците.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:724 limit=40|columns=4}

Visits: 0

Skip to content