Продължете към съдържанието

Освещаване и архиерейска св. Литургия за храмовия празник на Граничкия манастир „Св. Лука“ (обновено)

Епископ Герасим и патриарх Неофит в Граничкия манастир Св. Лука

На 18 октомври Граничкият манастир „Св. апостол и евангелист Лука“ отбеляза своя храмов празник с обновление, с полагане на антиминс след ремонт на храма и празнична св. Литургия. Богослужението беше предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
В съслужение с владиката бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Генади Генадиев – архиерейски наместник за Кюстендилска духовна околия, както и дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов. На певницата песнопенията изпълняваха г-н Ангел Младенов и иконом Венцислав Шияков.

Въпреки работния ден, огромно множество поклонници изпълниха храма и двора на манастира, за да посрещнат своя първойерарх, да участват молитвено в богослужението и да се насладят на благословената храна, подготвена от ефимерия на обителта свещ. Светослав Григоров и игуменката – майка Фотиния. Сред миряните в храма бяха кметът на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов, без чиято помощ нямаше да се случи това обновяване на храма и на този красив и живописен манастир над областния град. Присъстваха и областният управител – г-н Виктор Янев, и кметът на село Граница – Лъчезар Гергов.
По време на свещеническото причастяване слово произнесе ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Той говори за житието на св. Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел – „за да благовествуват всичко онова, което видяха и предадоха на другите, онова, което стори за нас самият Господ наш Иисус Христос“. „Ние се молим винаги, той да принесе нашата молитва пред Господа да живеем в това благочестие на Църквата и винаги чрез тайнството на евхаристията да обогатяваме все повече и повече познанието си към Бога“, призова отец Ангел.
Като поздрави многобройното благочестиво събрание за празника, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит им даде своя архипастирски благослов.
След това беше осветен и положен основен камък на нов храм в Кюстендил. Стара изоставена сграда в града е предоставена на Граничкия манастир за ползване и по план, след ремонт трябва да заработи като православна детска градина. Предстои изграждане и на параклис, посветен на „Въведение Богородично“. Във всички училища и детски градини в Кюстендил се преподава религия или вероучения под някаква форма, така ще бъде и в новия детски дом. Освещаването извършиха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, в съслужение със софийския протосингел архимандрит Василий, ефимерия на манастир „Св. Лука“ – свещеник Светослав Григоров, с молитвеното участие на много свещенослужители от Кюстендилска духовна околия и от София, както и на кмета на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, и на областния управител г-н Виктор Янев. Негово Светейшество пожела скоро да присъстваме и на освещаването на готовия храм.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:728 limit=48|columns=4}

Visits: 0

Skip to content