Продължете към съдържанието

Столичният храм „Покров Богородичен – Всех скобящих радост“ отбеляза своя втори храмов празник

Празнична св. Литургия в храм Покров Богородичен - Всех скорбящих радостНа 24 октомври Православната Църква празнува чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Всех скорбящих радост“ („Радост на всички скърбящи“ на български). Столичният храм „Покров Богородичен“ освен че има такава икона, носи и това име – от името на своите ктитори – Благотворителния комитет на Йорданка Филаретова. 
Създаден през 1909 г., целта му е била изграждането на приют за бездомни и самотни възрастни хора. Идеята за него се ражда по времето, когато основателката му живеела в Русия. Виждайки тамошните приюти, тя била дълбоко развълнувана от грижите, които се полагат за бедните и нещастните. Спомнила си за своето отечество и за трудностите, които преживява то, и решила да се посвети на грижи за всички скърбящи. Сама страдаща – изгубила на 20-годишна възраст своя съпруг Сава Филаретов, а по-късно и сина си, останала самотна в света без никаква подкрепа, Йорданка Филаретова иска да сподели страданията на нещастните и да им създаде радост. През 1926 г. отваря врати старопиталището (днес в него се помещава Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“), а на 22 декември 1929 г. е осветен и параклисът в двора му, днешният енорийски храм „Покров Богородичен“.
В дъждовния 24 октомври 2017 г. в храма беше отслужена празнична св. Литургия, възглавена от софийския протосингел архимандрит Василий. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Танев – предстоятел на храма-домакин, свещениците Георги Янъков, Иван Иванов, Дилян Цветков, Любомир Янъков, Васил Танев, както и дяконите Костадин Тренев и Йордан Божилов. Песнопенията изпълняваше храмовият хор с диригент Димитър Стоянов.

По време на свещеническото причастяване слово прочете дякон Йордан. Той разказа накратко историята на чудотворната икона на св. Богородица, наречена „Радост на всички скърбящи“, и чудото, станало на този ден през 1688 г. „Нека в нашето изпълнено със суета и съблазни време по-често си спомняме за Пресвета Богородица – Великата Застъпница на човешкия род пред Бога. Нека нейното име бъде винаги на устата ни, макар и само в кратката молитва ‚Пресветая Богородице, спаси нас‘. Заставайки пред светия ѝ образ, да насочваме мислите и чувствата си към самата Небесна Владичица и с вяра и любов да отправяме молитвите си към нея, като чистосърдечно разкриваме своите нужди, немощи и неволи и просим нейното милостиво ходатайство за нас. Но нека се молим със смирена покорност на Божията воля, със синовно доверие във всеблагия Божий промисъл, като пазим Божиите заповеди и всичко онова, на което ни учи светата православна вяра. Защото само тогава молитвите ни ще бъдат чути и Божията Майка винаги ще ни закриля сред сполетяващите ни скърби и беди – за наше избавление в тоя временен свят, и за вечното ни спасение в бъдещия живот“, призова отец-дякона.
Негово Високопреподобие архимандрит Василий преподаде първосветителския благослов на Светейшия патриарх, като специално честити празника на предстоятеля на храма – отец Николай, а за рожденика в този ден – дякон Йордан Божилов, беше изпълнено специално многолетствие. Ик. Николай Танев благодари от свое име и от името на своите събратя свещеници, като пожела на отец-протосингела да избира това, което избра Мария в днешния евангелски текст (Лука 10:38-42) – „добрата част, която няма да ѝ се отнеме“. Беше осветено и коливо, специално приготвено от г-жа Невена Моджахед.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:734 limit=36|columns=4}

Visits: 0

Skip to content