Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и пренасяне на частица от мощи на св. апостол Вартоломей в „Горубляне“

Патриарх Неофит, схиархимандрит Йоан и иконом Лазар в ГорублянеНа 29 октомври голяма духовна радост споходи Софийска епархия, енорията в столичния кв. „Горубляне“, а и цялата ни Православна църква. Като молитвен духовен дар беше донесена частица от мощите на всехвалния Христов апостол Вартоломей от манастира „Св. Троица“ в Буххаген, Германия, Западноевропейската епархия на БПЦ. Единственият за богохранимата Софийска епархия параклис, посветен на този апостол, се намира в непосредствена близост до енорийския храм на „Горубляне“. Възрастни енориаши разказват, че на този ден, по застъпничеството на св. апостол Вартоломей, селото било спасено от страшна градушка, която се изляла над цялата околност, и оттогава съборът на селото (днес квартал на София) е в деня на неговата памет. 

С благословението и молитвеното участие на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия в храм „Св. Георги“ бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Атанасий – протосингел на Западно- и Средноевропейската св. митрополия, схиархимандрит Йоан (Пфейфер) – игумен на немския православен манастир „Св. Троица“, иконом Лазар Георгиев – предстоятел на храма-домакин, предстоятели и свещеници от други столични храмове, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, йеродякон Лазар (Ницше) и дякон Костадин Тренев. Клиросните певци бяха водени от г-н Любомир Игнатов.
В края на утренята за „четец и певец“ на Българската православна църква беше постриган 11-годишният Даниил Ковачев.
В края на светата богослужба към преизпълнилото храма богомолно множество се обърна митрополит Антоний с думите „Няма по-голяма духовна радост от това да се докоснем до честните мощи на просиялите от века Божи угодници, които възнасят нашите молитви пред славния Престол на славата, та да даруват на всички нас крепко здраве, бодрост на духа и удовлетворение на нашите молитви, стига те да бъдат от искрено сърце и за наша духовна полза“. Игуменът на немския манастир, който дарява мощите, схиархимандрит Йоан сподели „За нас е голяма радост да бъдем тук и да можем да служим заедно с Негово Светейшество и с Негово Високопреосвещенство и с всички вас. Манастирът „Св. Троица“ е германски православен манастир, създаден през 1990 г., с благословлението на предишния митрополит Симеон, с неговата любов и чрез неговото духовно прозрение. Нашият манастир е църковно приобщен към Българската православна църква и така може да се каже, че Негово Светейшество е и патриарх на немските православни християни, а Негово Високопреосвещенство – техен митрополит. За нас беше чест да донесем мощите на св. Вартоломей. Молете се за нашия манастир и за немския народ, и ние ще се молим за всички вас“.
Предстоятелят на храма, иконом Лазар Георгиев, благодари на кириарха на Българската православна църква – патриарх Неофит, че благослови едно добро начинание, а именно да бъдат донесени частици от мощите на небесния покровител на кв. „Горубляне“ – св. ап. Вартоломей. От името на църковното настоятелство той подари жезъл на Светейшия Български патриарх Неофит, на Преосвещения Западноевропейски митрополит Антоний – икона на св. Георги, а на схиархимандрит Йоан – икона на Пресвета Богородица.
При раздаването на анафората всеки от вярващите в храма имаше възможност да получи лично от Негово Светейшество иконка на св. апостол и патриаршеска благословия.
След св. Литургия беше извършено и литийно шествие с хоругви, икона на св. апостол Вартоломей и мощехранителницата с частицата от неговото честно тяло – от храм „Св. Георги“ до близкия параклис, посветен на светия Христов апостол.
 
Частиците от мощите на св. ап. Вартоломей ще останат за постоянно поклонение в енорийския храм в кв. „Горубляне“.
 
Св. ап. Вартоломей бил Христов ученик. Според някои църковни историци той е едно и също лице с Натанаил от Кана Галилейска, когото апостол Филип довел при Иисуса Христа. Вартоломей бил в числото на Дванадесетте апостоли, които вървели подир Иисуса, и на които Господ дал сила да изцеряват болести и да правят чудеса чрез Неговото име. След слизането на Светия Дух, когато апостолите тръгнали да проповядват Евангелието, на Вартоломей се паднал жребият да отиде в източните страни – Фригия, Сирия, Мала Азия и Армения, където отишъл и апостол Филип. В град Албанопол Арменски, на западния бряг на Каспийско море, ап. Вартоломей пострадал мъченически – той бил жестоко изтезаван, разпнат от езичниците с главата надолу и накрая посечен с меч. По-късно светите мощи на апостола били пренесени от Армения в Неапол, а след това  в Рим.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:740 limit=96|columns=4}
 

Visits: 1

Skip to content