Продължете към съдържанието

Църковно училище при храм „Св. мчк Николай Софийски“

Храм Св. Николай СофийскиЕнорията при храм „Св. мчк Николай Софийски“ съществува от далечната 1890 г., когато е построен дървен, а по-късно е проектиран и построен от известния архитект Антон Торньов, сегашният голям храм, който е осветен на 3 декември 1900 г. В него има изградени четири престола: централният е посветен на св. Николай Софийски, който честваме на 17 май и е патрон на храма, северен престол, който е посветен на св. вмчца Марина, която честваме на 17 юли и южен – посветен на св. вмчца Екатерина, която честваме на 24 ноември. Четвъртият престол е посветен на преп. Петка Търновска, която честваме на 14 октомври и е изграден до северния вход на храма.

Детският църковен хор„Свети Николай Софийски“ е най-голямата по обем църква на територията на София, и може би има най-красиво изработения иконостас, който се отличава с изключителна ефирност и финес на детайлите. Църквата е изрисувана с прекрасни стенописи, които в голямата си част са дело на големия руски художник-иконописец Николай Ростовцев. Още от първите си години в храма има мъжки църковен хор (който съществува до наши дни) и детски хор от 80-100 ученика (съществувал до 1945 г.).
 
От 2009 г. при енорията на храма ежегодно се осъществяват Рождественски и Великденски празник, както и празник посветен на храмовия светия – св. Николай Софийски, за децата в енорията, като на тези празници се събират средства и подаръци за деца от социални домове.
От 2017 г. в храма е създадено Църковно училище, в което се провежда курс за вероучение за деца и младежи (Неделно училище), както и беседи за зависими родители и техните деца.
За повече информация и записване в храма или на телефон 0885 008 564, както и на имейл адрес: sv_nikolai_sof@abv.bg
 
 
 

Visits: 8

Skip to content