Продължете към съдържанието

Немски монаси на братско посещение в Църногорския манастир

Немски монаси на братско посещение в Църногорския манастирОт 30 октомври до 1 ноември на посещение в Църногорския монастир бяха братята от православния манастир „Св. Троица“ в Буххаген, близо до Хановер, Германия, който е от диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Те бяха водени от игумена на манастира схиархимандрит Йоан (Пфейфер), атонски възпитаник, постриган във Великата Лавра през 1982 г.
Гостите първо посетиха скита „Св.Пантелеймон“ в с. Смиров дол, където заедно отслужиха св. Литургия. Песнопенията бяха изпълнени от немското братство, а службата води йеромонах Симеон.

След кратка почивка гостите от Германия посетиха Земенския и Пещерския манастир, до който има изграден нов чакълиран път. По-късно през деня те разгледаха Пенкьовския и Леворечкия манастири, като останаха удивени от стенописите в манастирската църква „Св. 40 мъченици“ и обиколиха строежа на манастирската сграда.
На 1 ноември в Църногорския монастир бе отбелязан празникът на преп. Йоан Рилски, като утренята бе изпята на църковнославянски, а светата Литургия – на немски. Богослужението бе оглавено от игумена на св. обител архимандрит Никанор в съслужение с иеромонах Симеон от Буххаген и свещеник Константин Стойчев – ефимерий в монастира.
След службата братята заедно с гостите и поклонници на манастира споделиха празнична постна трапеза.
Немските монаси заедно с българските си събратя изразиха удовлетворението си от топлия прием в страната ни и възхищението си от срещата си с Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. При посещението си в България те донесоха частица от светите мощи на св. ап. Вартоломей, която на 29 октомври беше тържествено посрещната в единствения за Софийска епархия параклис, посветен на този апостол, намиращ се в непосредствена близост до енорийския храм на „Горубляне“ (виж репортаж). На другия ден с благословението на Светейшия български патриарх Неофит игуменът на немския православен манастир схиархимандрит Йоан взе участие в архиерейската св. Литургия на втория храмов празник на столичната катедрала „Св. Неделя“, посветен на св. крал Стефан Милутин (виж репортаж).
Схиархимандрит Йоан сподели мисли за съвременния монашески опит, за ролята на монашеството в съвременното общество, за православната мисия сред младите и за състоянието на православието в Германия. Не бяха пропуснати и някои исторически теми, по които гостите и домакините бяха в пълно единодушие.
Двете братства си пожелаха нови срещи и съслужения според св. ап. Павловите думи: „Пазете единството на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:1-3).
 
Текст и снимки: Руми Борисова 
{joomplucat:744 limit=9|columns=3}

Visits: 1

Skip to content