Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с петохлебие в столичния храм „Въведение Богородично“

Празник в храм Въведение Богородично в ДружбаНа 20 ноември, в навечерието на големия християнски празник Въведение Богородично, в едноименния храм край езерото в ж.к. „Дружба 1“ празничната вечерня оглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.
В съслужение с него бяха храмовите свещеници Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев. В молитвено участие бяха и иконом Христо Пудин – председател на църковното настоятелство, протоиерей Йоан п.Иванов и свещ. Валентин Михайлов.

Макар и събрани около една певница, певците изпълняваха песнопенията антифонно, разделени на два клироса: единият воден от г-н Андрей Касабов, а другият – от г-н Стоян Янъков.
По време на богослужението бе отслужено последование на петохлебието, което беше раздадено на присъстващите благочестиви християни след неговия край.
С пастирско слово за Пресвета Богородица към преизпълнилото малкия храм богомолно множеството се обърна архимандрит Василий. „Чрез изкачването на тези петнадесет стълби тригодишната Дева Мария е показала, че не е случайно дете, а именно чрез нея ще дойде Спасителят на света Иисус Христос. Този, който доброволно носи кръста Си към Голгота, доброволно простря ръцете си на кръста, за да ни освободи от нашата греховност и ние, каейки се, вярвайки в Неговото Възкресение, да имаме вечен живот, да очакваме Неговата милост и да бъдем в непрестанната радост в Неговото Царство“. Столичният протосингел преподаде и благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Припомняйки, че Въведение на Пресвета Богородица в храма е и Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж, Негово Високопреподобие пожела мирът Божий да бъде във всички семейства и ние като младенци православни да се сърадваме и да си помагаме, за да бъдем действително Божии чада.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:759 limit=28|columns=4}

Visits: 1

Skip to content