Продължете към съдържанието

Празничен хоров концерт за Въведение Богородично

1 20171124 1435371817Празникът Въведение Богородично, посветен на тържественото влизане на св. Дева Мария в Йерусалимския храм е особено почитан в Българската православна църква, тъй като близо 90 години с решение на Св. Синод той се празнува и като Ден на православната християнска младеж и семейство в България.

Самият празник Въведение Богородично бил въведен през VІІ век. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели и истинските морални ценности. В миналото по повод празника в училищата са се организирали специални мероприятия. Денят бил неучебен, но всички ученици се събирали в храма и празникът започвал със св. Литургия, на която учителите и учениците се причастявали. На този ден родителите и онези от децата им, които не са встъпили в брак, отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоденствие.

На 21 ноември вечерта по традиция Софийската света митрополия организира празнична вечер, посветена на Деня на православната християнска младеж и семейство. Тази година тя се проведе в една от най- представителните музикални зали в София:  зала “ България“. Концерът бе подкрепен от Столична община, Софийската филхармония и Съюза на българските композитори.

Отрано стотици миряни заеха своите места в залата очаквайки впечатляващата програма на вечерта. Сред тях бяха свещенослужители на Софийска епархия, депутати и общественици, деканът на БФ към СУ – проф. д-р Ал. Омарчевски, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства,  и много млади хора от цяла София.

Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод придружен от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия бе тържествено посрещнат в изпълнената до краен предел зала и преминавайки през дълъг шпалир от присъстващи благослови множеството и така даде начало на вечерта.

Както всяко официално тържество празничната програма започна с молитвата  „Отче наш" и подобаващия за празника тропар на Въведение Богородично. Те бяха изпяти на източен напев от Хора при Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски", с диригент Любомир Игнатов.

Встъпително слово произнесе Негово Високоблагоговейнство ставроф. иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, който поздрави християните с днешния празник и ги приветства с добре дошли на духовното тържество в чест на православното семейство.

За първи път в празничната програма бяха включени хорови творби от Форума „Нова българска музика" – 2017, които излизат от рамките на църковното песнопение и обогатяват духовните песни с малко известни  фолклорни мотиви, свързани с християнския живот на българина.

Камерен смесен хор „Петър Динев“ при храм „Св. Кирил и Методий“ – София, с диригент д-р Боряна Найденова, един от най- добрите софийски хорове  се представи с „Херувимска песен“ № 10 от Стоян Бабеков – (първо изпълнение).

Смесеният хор „Avemusica", с диригент Таня Никлева-Владева за първи път на сцена представиха „Двубой" за женски хор и тъпан на Татяна Тончева, „Мадригал“ и „Хумореска“ № 1, на Николай Стойков и „Молитва" по текст на  Зарияна Венкова. Впечатляващата певческа формация зарадва публиката с особено вдъхновеното си изпълнение на „Достойно есть“, глас 8 от ик. Кирил Попов.

Софийският свещенически хор, с диригент иконом Кирил Попов изпълни „Взбранной воеводе“ – източен напев, глас 8 и по случай 180-годишнината от рождението на йеродякон Игнатий (Васил Левски) любимото му  песнопение „Достойно есть“ – източен напев, глас 2.

 „Цикъл верски песни" в изпълнение на ансамбъл „Драгостин фолк национал", с ръководител проф. Стефан Драгостинов възрадваха многобройната публика с прекрасните си фолклорни изпълнения.Проф. Драгостинов споделя, че „това е нов прочит на стародавни песенни послания от богатата българска фолклорна традиция, отправени към Бога“.

Като завършек и венец на всички певчески формации бе представянето на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров. Те изпълниха емблематичното „В молитвах неусыпающую Богородицу“ на Сергей Рахманинов, „Достойно есть“ на Пьотър Чайковски, „Богородице Дево“, на Арво Пярт и завършиха с „Пение молебное“(11 кондак от акатиста на св. Петър и Феврония) на ик. Кирил Попов.

Това песнопение прозвуча за първи път  у нас врамките на Форума „Нова българска музика“. На завършилия през месец ноември 2016 г.  Международен конкурс за композитори на църковна музика „Св. Роман Сладкопевец“, Санкт Петербург ик. Кирил Попов стана финалист с изпълнение на тази творба в Ермитажния театър и награден от международното жури с почетен диплом.

/ Руският конкурс в неговото трето издание бе посветен на светите благоверни княз Петър и княгиня Феврония – руски православни покровители на семейството и брака (+ 25.06/08.07. 1228 г.)./

От името на епархийското ръководство приветствени думи произнесе архимандрит Василий, който отправи отеческото благословение и празничния поздрав на  Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

„Ангелът на Българската църква- патриарх Неофит, ви благославя и благопожелава: мир любов, здраве, благоденствие, разбирателство и единомислие  във всички български семейства и на всички наши деца- да растат и крепнат в християнските добродетели, под покровителството на нашата обща майка св. Богородица. А ние, като по – големи,  да им даваме добрия пример, да бъдем достойни чада на майка България и достойни православни християни!“ – каза в словото си архимандрит Василий и благослови всички уважили празника и това тържество.

Като завършек на празничната вечер прозвуча химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” запят от всички участници в програмата и подет от цялата зала.

Хоровият концерт завърши с многолетствие за Светейшия Български патриарх Неофит и за всички, които празнуват този празник.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Ромео Чолаков, Весела Игнатова

{joomplucat:765 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content