Продължете към съдържанието

В софийския квартал “Княжево” бе почетена паметта на св. Екатерина

20171124 0814352На 24 ноември Православната църква празнува паметта на света великомъченица Екатерина. В гробищния парк на столичния квартал Княжево се намира храм, посветен на на св. великомъченица. В чест на празника там бе отслужена празнична св. Литургия от свещеник Дилян Цветков, предстоятел на храм "Св. Пророк Илия". По традиция след литургията бе отслужен водосвет и осветено ястие в чест на празника.

Малкият храм събра на духовното тържество в паметния ден множество богомолци, на които свещеникът припомни житието на св. Екатерина и мъченическия подвиг на ревностни християни, които със своите подвизи до ден днешен дават обилен духовен плод от който ние черпим.

Храмът "Св. Екатерина" е построен през 1929 г. от иконом Стефан Минев, с цел да подслонява при лошо време християните, поменаващи близките си на гробището. От тогава до днес той посреща и приютява българи и руснаци,тъй като в него има гробове и на белогвардейци. През миналата година Руското консулство у нас построи в гробищния парк  мемориал за загиналите войни през II световна война.

{gallery}gallery/24-11-2017{/gallery}

 

 

Visits: 0

Skip to content