Продължете към съдържанието

В храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена Иаковова св. Литургия в Неделята на св. Праотци

Иаковова св. Литургия в столичния храм Св. св. Кирил и МетодийВ неделния ден на 17 декември 2017 г., когато св. Православна Църква отбелязва паметта на св. Праотци в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Г. Вашингтон” № 47) с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена от свещеник Захарий Димитров св. божествена Иаковова Литургия. 

За втори път през тази година енориашите към храма и духовни чада на Българската Православна Църква съпреживяха тази благодатна служба заедно със столични свещенослужители, присъстващи молитвено в храма. Според благословената традиция в БПЦ-БП тя се отслужва два пъти в годината: на 23 октомври, когато се чества паметта на св. ап. Иаков, брат Господен по плът, и в Неделя на св. Праотци през Рождественския пост. За нейното благолепие допринесе източно-православният хор към храма, воден от г-н Живко Желязков, заедно със смесения камерен хор „Петър Динев“ към храм „Св. св. Кирил и Методий“ с диригент д-р Боряна Найденова. Майсторското изпълнение на специфичните за Иакововата св. Литургия песнопения направи тази богослужба духовен празник за цялото църковно изпълнение. 
Всички верни, които имаха благословение от своя изповедник и духовен наставник, пристъпиха към Честните Тяло и Кръв Христови, с Които бяха причастени разделно пред иконата на Спасителя и пред тази на пресв. Богородица според благословената практика за тази богослужба. Както на всяка неделна Литургия мнозина родители бяха довели своите православно кръстени деца с желание и те да бъдат причастени. В изпълнение на Христовите думи „оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете“ (Лука 18:16) те бяха причастени с Тялото и Кръвта Господни, преподадени им заедно от св. Чаша с лъжичка. В края на св. Литургия богомолният народ получи частици от благословения хляб, за да не си отиде никой празен.
Бог по молитвите на св. Праотци да дарува на всички чада на Православната ни Църква благодатни сили за пребъдване в пълнотата на предадената ни от светиите православна вяра, за наследяване на истинен живот, какъвто той е само в име Христово.
 
Текст и снимки: Храм „Св. св. Кирил и Методий“
{joomplucat:779 limit=11|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content