Продължете към съдържанието

Софийският свещенически хор гостува във Варна с концерт за Рождество Христово

Софийският свещенически хор във ВарнаНа 18 декември в концертната зала на Градска художествена галерия във Варна се проведе концерт с участието на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов. Хорът тази година отбелязва 70 години от създаването си (вижте репортаж). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и много жители на морската ни столица присъстваха на концерта и се насладиха и на красивите песнопения.
Сред официалните гости на концерта бяха и Негово Високопреподобие архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийска света митрополия, духовният надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска митрополия и духовници от Варненска епархия.

Рождественски концерт във Варна

В концертната програма участваха и Мъжкия хор при катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева, и Женския хор при храм "Св. Атанасий" с диригент Евгения Григоров. Песнопения, преливащи от красота и изпълващи малки и големи с духовна радост. Свещеническият хор поздрави Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан с изпълването на четири години от каноничния му избор от членовете на Св. Синод, в пълен състав, за Варненски и Великопреславски митрополит (на 22 декември 2013 г.) и за въдворяването му на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия на 23 декември 2013 г.
В края на концерта Архиереят се обърна към всички присъстващи с думите: „Преди повече от две хиляди години прозвучаха прекрасни утешителни слова: ‚не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ‘ (Лука 2:10-11) и тези думи ‚не бойте се‘ отекнаха и те стигнаха и до нас в днешните дни, за да може човешкият род да осмисли онова величие на милостта Божия и безграничната любов на Бога, за да изпрати Своя Единороден Син, за да можем, както казва свети апостол Павел да получим осиновлението. Няма как да не цитираме светия апостол, особено в посланието му до Римляните, до римските християни, където той много ясно определя, че всъщност с идването на Христос, човекът се съедини с Бога и тези, които приеха Христос бяха водени от Духа Божий и се надяваха, и бяха наречени синове Божии, чеда Божии и тези човеци – всичкия избран род човешки, получи една голяма надежда за спасение, защото се отвориха дверите на Царството Божие и те са отворени… Спасението не е някакъв механичен акт, а то е дело и на човека, и на Божията благодат първом. На Божията благодат и старанието човешко, но думите "не бойте се" се отнасят към всички човеци – тези, които са познали Христос и тези, които не са Го познали да могат да насочат стъпките си към отворените двери. И ако човек може да изрази радостта си в най-прекрасен дивен начин, то може да го направи с оновова, което Бог му е дал – човешкия глас. Да прозвучи в химни, славословия и песни духовни, в едно проникновено дълбоко музикално творчество, облъхано от Божията благодат през вековете, за да прозвучи в предпразненствените Рождественски дни и да усетим онова, към което всеки човек е призван – към радостта, защото страхът отпадна“.
Софийския свещенически хор във ВарнаМитрополит Йоан благодари на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговото лично благословение. Негово Високопреосвещенство изрази и своята сърдечна благодарност към иконом Кирил Попов и му благопожела здраве, а също и на всички хористи и свещенослужители от Софийския свещенически хор, защото годишнината им задължава много и трябва действително да дава нови сили и ново продължение на песенното църковно творчество.
Архиереят поздрави Негово Високопреподобие архим. Василий Савов, както и Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, на които благодари за присъствието им. Митрополит Йоан благодари на всички хористи, на г-жа Пламена Рачева, директор на Градска художествена галерия – Варна, на общинското ръководство на града и на всички присъстващи.
Празничната вечер завърши с тържествено многолетствие.
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content