Продължете към съдържанието

Рождественски концерт „Христос раждается“ в столичния храм „Рождество Христово“

Рождественски концерт в храм РОждество Христово в МладостДесетки енориаши събра храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“ на 20 декември с пиеса и концерт, озаглавени „Христос раждается“.
Кратката пиеса с библейски мотиви беше изпълнена от децата от енорийското училище, които макар и малки и излизащи за пръв път на сцена, убедително представиха Благовещението на Божията Майка и Рождеството на Иисус Христос във Витлеем. Представлението на невръстните актьори беше организирано от Маргарита Кирчева, подпомагана от Роси Пенева и Велина Тонева.
След това Работилницата по източноцърковно пеене към храма, водена от своя диригент и музикоучител – г-н Никола Антонов, поднесе кратък концерт с песнопения, посветени на славното раждане по плът на нашия Спасител. Концертната програма, която започна и завърши с тропара на Рождество Христово, изпълнен на български (от децата) и на църковнославянски и на гръцки език (от възрастните), включваше част от катавасиите на празника, някои песнопения от подготвителния период и др. Певците бяха както начинаещи, така и напреднали, събрани от любовта си към древната светоотеческа традиция на източното пеене. 

Спокойни, радостни и удовлетворени от прекрасните изпълнения на малки и големи, всички си тръгнаха от храма, изпълнени с очакване за наближаващия храмов празник – светлото Христово Рождество.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}g5SAoEanVc8{/youtube}
{joomplucat:780 limit=16|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content