Продължете към съдържанието

В съюза на българските журналисти бяха наградени отличените в конкурса “Слава във висините “

8 20171221 1167621289На 21 декември в залата на  СБЖ /съюза на журналистите в България/ бяха наградени отличилите се в конкурса „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!”

Той бе организиран от столичния храм „Въздвижение на Честния кръст Господен“ в кв. „Лозенец“ и  проведен с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, със съдействие на Софийската св. митрополия и РУО София – град.

В него са взели участие ученици от 15 училища и четири детски градини. Въпреки че конкурсът е само софийски, към него с голямо желание са се включили и деца от други градове. Малките творци е трябвало да се освободят от влиянието на фолклорните елементи и представите, внушавани от чужди традиции и да вникнат в посланията на християнския празник Рождество Христово.

Журито е оценило над 150 картички на които са нарисувани сцени във Витлеемската пещера, звездата, озарила пътя към нея и върху ангелите, които пеят словата, станали надслов на конкурса.

Младите текстописци пък много искрено и с добре използвани художествени средства са разказали за Витлеемската звезда и доброто, което съхранява всеки.

Организаторите споделят, че целта на съревнованието е чрез творчески дейности да се насочи вниманието на подрастващите към съдържанието на християнския празник и неговите духовни послания в един свят на агресия и бездуховност и че конкурсът е доказал колко важна е ролята на учителя в осмислянето и реализиране на темата.

На мило тържество в залата на СБЖ бяха наградени отличите се в конкурса. Гости на събитието бяха председателят на СБЖ г-жа Тодорова, представител на Синдиката на българските учители и др.

Като домакин, свещеник Божидар Маринов приветства присъстващите, а като главен организатор г-жа Мечкарова ръководеше заключителното тържество. Участниците получиха книги от издателствата: «Фют» и «Омофор» и фондация «Комунитас», грамота и сладка почерпка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:784 limit=36|columns=3}

Visits: 0

Skip to content