Продължете към съдържанието

В храм “Св. София” се проведе благотворителен предколеден концерт в чест на журналиската Станислава Пирчева

Негово Светейшество патриарх Неофит и Станислава ПирчеваНа 21 декември на благотворителен предколеден концерт се събраха в столичния храм „Св. София“ приятели, почитатели и колеги на журналиската  от БНР Станислава Пирчева.

Тя се нуждаe спешно от финансова помощ за лечение, тъй й предстои операция за отстраняване на мозъчен тумор (менингеома), който  нараства и застрашава зрението й.

Да я подкрепят духовно и финансово в студената декемврийска вечер под купола на древния храм се събраха десетки малки и големи певци, и стотици софиянци.

Инициативата за благотворителния концерт бе на Софийската св. митрополия и Българското национално радио. Лично Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства на благотворителната изява, в която взеха участие Детският и Смесеният радиохор на БНР и Софийският свещенически хор.

 „Тази вечер е вечер на молитвата.“- каза в своето обръщение от името на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията. „Ние ще превърнем песнопенията в молитва и ще я отдадем на Станислава, за да бъдем заедно в бъдещето. Както Христос се смири и даде Себе Си на нас грешните, така ние ще дадем своята помощ на нуждаещата се от подкрепа“- каза в словото си отецът.

Първи в програмата се представиха Детският радиохор, с диригент Венеция Караманова, които изпълниха църковни и рождественски песнопения.

"При нас е традиция ние да правим такива благотворителни концерти. Затова децата с удоволствие се съгласиха, въпреки натоварения график, който имаме, да участваме в подкрепа за нашата колежка госпожа Пирчева"- каза диригентката на хора Венеция Караманова.

Софийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов изпълни Рождественски песнопения, Еленски напеви и коледарски песни на известни църковни дейци. По време на изпълненията им протодякон Иван Петков произнесе възглас за болящата журналистка, а като свещеник  ик. Кирил Дидов каза молитва, с която призова върху нея Божията милост и благословение.

Концертната програма завърши с изпълненията на Смесения радиохор на БНР, с диригент Любомира Александрова. Професионалният хор за пореден път доказа заслужените отличия които получава на международната сцена.

"Безкрайно съм благодарна на всички онези добри хора, които всекидневно даряват кой колкото може. Никога не съм очаквала, че лично патриархът ще благослови концерт за мен“ – сподели развълнувано Станислава Пирчева, която стоеше на първия ред и съпреживяваше църковните и празнични песнопения.

В края на вечерта тя се благослови лично от светейшия владика, който бащински я увери, че с молитва всичко се постига.

Станислава Пирчева-Ава е родена през февруари 1974 г. в София. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен репортер към Програма „Хоризонт“ на БНР, а сега водещ на предаването „Нощен Хоризонт“. Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радио­програми „Гран при“ 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) — първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди — Министерство на образованието и науката, Съюз на учените в България, БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ София и др.

Трейнер за България по проект „Мултикултурна Европа в медиите“ с водеща организация Холандски център „Мира Медия“ и Център за развитие на медиите, София. Член е на Съюза на българските журналисти и на Изпълнителното бюро на Фондация „Еврика“.

През 2015 г. с Деница Петрова, художник илюстратор на първата й книга, правят изложба-експеримент – „Думи по вените“ в галерия „Артур“, София. А галеристът Поли Манева представи илюстрованите стихотворения като споделени страници от книга. “Живот за събуждане” излиза с конкурс на програма “Помощ за книгата” 2016, Министерство на културата.танислава Пирчева-Ава е лауреат от Националния поетичен конкурс „Константин Павлов“ 2015. Отличена е и със Специалната награда на Славянска академия в Националния конкурс  за поетеси “Дора Габе” 2016.

Г-жа Пирчева е определена от ръководството на БНР да бъде връзка с БПЦ и да отразява църковния живот у нас.

Дарителската сметка в помощ на Станислава Пирчева

Raiffeisen Bank: IBAN BG53 RZBB 9155 1008 770 503

{joomplucat:786 limit=38|columns=3}

 

Visits: 3

Skip to content