Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с деца от 19. училище

Явор Коцев с патриарх НеофитНа 21 декември Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом ученици и учители от 19. СУ „Елин Пелин“, водени от тяхната директорка – г-жа Стефка Чалъкова. 
Заедно с другите деца на гости беше и малкият четвъртокласник Явор Коцев, който страда от спинална мускулна атрофия. Детето разказа за училището си, каза заедно с патриарх Неофит молитвата „Отче наш“ на немски език (училището е с интензивно изучаване на чужди езици) и сподели, че като порасне иска да стане първо добър човек, а на второ място евентуално сценарист или историк. Учителите разказаха за благотворителния базар в 19. училище, който е част от кампанията „Всеки заслужава да се движи“, целяща да събере средства за закупуване на специализирана количка за придвижване на малкия Явор. Кампанията беше подкрепена и от Негово Светейшество, отделно всички деца получиха и подаръци от Българския първойерарх.

Патриарх Неофит също получи дарове от децата, които му изпяха и песен за наближаващия празник.
На срещата присъстваха и архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, и дякон д-р Деян Коруноски, който освен свещенослужител, е и хирург.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:785 limit=16|columns=4}

Visits: 1

Skip to content