Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Новогодишния молебен

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваше Преосвещенство, боголюбиви отци,
възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
В първия ден на Новолетието, когато светата Църква чества празника Обрезание Господне и почита паметта на един от своите най-велики светци – дивния Божи угодник Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, отново сме заедно в храма, за да положим началото на настъпващата 2018-та година с молитва към Всеподателя Бога и с благодарност за великата Му милост и за всички Негови щедрости към нас, към нашата Църква и свидната ни Родина.

Хвалим и възпяваме светото Му име, прекланяме се пред дивния Негов промисъл и измолваме още много и благословени, честити и мирни дни и години – лично за всеки от нас, за нашите домове и семейства, и за цялото ни общество. Да даде Бог и през 2018 г. страната ни уверено да продължи по пътя на своя богоблагословен напредък, а нашата Църква да укрепва още повече в своето богозаповядано единство, в свидетелството си за Христа Разпнатия и за донесеното ни от Него, с Неговото благословено Рождество по плът, наше избавление и спасение.
Нека Новата година да бъде година на още много лични и обществени успехи, та в неизменно съработничество с Небесния наш Отец, да продължаваме да градим нашето общо бъдеще в духа на вечните и непреходни християнски ценности и добродетели, като още повече се утвърждаваме в Божията любов и Неговата вечна истина.
Нека пребъдваме в нашата православна християнска вяра и я пазим като наше най-драгоценно съкровище. Да бъдем истински Божии следовници и благовестители, вдъхновявани от примера на светите Христови апостоли и на великите отци на Църквата, като днес чествания св. Василий Велики, да свидетелстваме със словата и живота си за Христовото изкупително и спасително дело и за величието на Божията жертвена любов към човечеството и света, който сам Бог ни е дал и поверил да пазим и съграждаме като творение на Неговата любов и дивен божествен Промисъл.
В началото на Новата година отечески молитстваме от Всеподателя Бога за всички вас здраве, сили, бодрост и дръзновение във всяко добро и богоугодно дело, с което да украсяваме живота си и да допринасяме за добруването на Църквата ни и обичната ни Родина, майка България.
 
Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!
 
Честита, мирна и от Бога благословена 2018-та година!
 
 
 

Visits: 0

Skip to content