Продължете към съдържанието

Велик богоявленски водосвет в София и ритуално хвърляне на св. Кръст

4 20180106 1755606798Великият богоявленски водосвет и тази година събра стотици софиянци на западния кей на езерото в кв. "Дружба". За пореден път Столична община заедно със Софийска света митрополия организира ритуалното хвърляне на кръста в езерните води, като преди това бе отслужен празничния Велик водосвет.

Чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингелът на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, ставр. ик. Христо Пудин, предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“, в чиято енория се намира езерото и свещенослужители на Софийска епархия.
На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.
Хиляди жители на София дойдоха при езерото в кв. "Дружба", за да участват в богоявленското моление и да станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста във водите. След църковното богослужебно последование с литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат в ледените езерни води за кръста. Тази година в езерните води скочиха 61 мъже като най-младият от тях е на 19 г., а най- възрастния на 77г.
Най-бърз се оказа 20-годишният Александър Лебешковски, който пръв стигна и извади кръста от водите. Младежът е плувец, студент в УНСС и скача за трети път в студуните води. Епископ Герасим го благослови, а софийския кмет му връчи наградата на Столична община. След изваждането на кръста младежът пожела да дари средставата за деца с онкологичини заболявания и призова и други да се включат в спонтанната кампания за събиране на средства.

Епископ  Герасим дълго време поръсваше малки и големи с богоявленската вода, които се трупаха около него, за да се поръсят в този ден с живителните капки на Божието благословение.
С литийно шествие църковното изпълнение се отправи към храм "Св. Наум Охридски", където ги очакваше ароматно ястие и чаша вино.
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:801 limit=70|columns=3}

Visits: 0

Skip to content