Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с турския посланик

Патриарх Неофит и д-р Хасан УлусойЖелязната църква "Св. Стефан" бе определена като символ на доброто съжителство и разбирателство между България и Турция на състоялата се на 11 януари среща в сградата на Софийска митрополия.

Негово Светейшество се срещна с Посланика на Република Турция у нас Н. Пр. д-р Хасан Улусой. Патриарх Неофит сподели на г-н Посланика повече за визитата си в Истанбул и обновлението на българския храм в истанбулския квартал Фенер, както и за срещата с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган. Негово Светейшество подчерта, че обновеният храм ще служи и занапред за добросъседските отношения между България и Турция. По думите на Н. Пр. д-р Хасан Улусой турската държава е поела отговорност за поддръжката и финансовата подкрепа на всички искорически храмове в Истанбул, не само на православната църква, но и на римокатолическата, както и на протестантските и еврейската общност в многомилионния град. Българският Патриарх пожела успешен мандат на г-н Посланика, който заяви пред Негово Светейшество, че ще посвети усилията си за запазване на отлични добросъседски взаимоотношения между Турция и България.
Визитата завърши с взаимни пожелания за успех в предстоящите начинания през новата 2018 г., както и още добри поводи за срещи.
 
Още снимки и видео може да видите на официалния сайт на Св Синод на БПЦ.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:804 limit=3|columns=3}

Visits: 0

Skip to content