Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия с дяконско и свещеническо ръкоположение за празника на свщмчк Харалампий

Мелнишки епископ ГерасимВ православния календар денят на свещеномъченик Харалампий се отбелязва на 10 февруари. Но тази година той съвпада със Събота Месопустна – Задушница и за да не се смесва паметта на многопочитания светец с почитта към нашите сродници и близки, службата на Магнезийския епископ и чудотворец се извърши на предния ден – петък.
В столичния храм „Покров Богородичен“ северният престол е посветен на свещеномъченик Харалампий и в навечерието на празника му, на 8 февруари, беше отслужено бдение от градски тип (съединени вечерня с петохлебие и утреня). Последованието беше предстоявано от свещеник Лъчезар Попов, в съслужение с останалите свещенослужители от храма.

На 9 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната архиерейска св. Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, иконом Николай Танев – предстоятел на храма-домакин, протойерей Лука Наплатанов, свещеник Георги Янъков, свещеник Васил Танев, свещеник Лъчезар Попов, свещеник Андон Софиин, както и дяконите Васил Асенов, Костадин Тренев, Петко Дишков и Йордан Божилов.
Песнопенията на вечернята и утренята изпълняваше клиросният певец Филип Минчев, подпомаган от свещ. Георги Янъков, а на св. Литургия – храмовият хор с диригент Димитър Стоянов.
През цялото време бяха изложени за поклонение частици от мощите на св. Харалампий Чудотворец, епископ в Магнезия.
По време на светата Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Гълъб Стефанов Стойнов, който получи името Георги. Новият дякон е роден на 10 юни 1956 г. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2016 г. и в момента е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Епископ Герасим ръкоположи за свещеник и дякон Васил Асенов. Новият йерей е роден на 16 септември 1974 г., завършил е СДС „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. За дякон е ръкоположен на 19 февруари 2017 г. от тогавашния столичен викарий – епископ Григорий (днес Врачански митрополит).
По време на свещеническото причастяване слово за празника прочете свещеник Лъчезар Попов, който припомни житието на св. Харалампий, сравнявайки подвизите на свещеномъченика с очакващите ни трудности през наближаващия Велик пост. „Братя и сестри, християнинът трябва да бъде смел и твърд човек. И винаги да внимава, защото изкушенията са навсякъде. Не ви казвам да изоставите своя светски живот, казвам само, че трябва да внимавате, да се съветвате помежду си и със своите духовници. И накрая… нека още веднъж всички заедно да отправим молитвата си към свети Харалампий и да го помолим: Отче Харалампие, моли Господа Бога да ни даде поне частица от твоите сили, благодарение на които ти си се справил с изкушенията на твоето време, та и ние като теб да се присъединим един ден към Царството Божие“, призова отец Лъчезар.
В края на св. Литургия епископ Герасим също говори за подвига на „този дивен Божий угодник, който целия си живот посвети на Христа и да проповядва истината на Неговото евангелие и вярно да извършва всяко тайнство – свети Харалампий“. Негово Преосвещенство преподаде и архипастирския благослов на Светейшия патриарх Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Николай Танев, храмовото духовенство и всички присъстващи верни. На новоръкоположените свещенослужители епископ Герасим пожела с чиста молитва да призовават Бога, така че да привлекат около себе си колкото се може повече хора, които да се спасят. 
От името на църковното настоятелство, храмовото свещенство и всички енориаши о. Николай благодари на епископ Герасим за това празнично богослужение в „Покров Богородичен“ и му подари няколко големи восъчни свещи – като спомен от празника и за да му служат в богослужението.
След св. Литургия по традиция беше извършено последованието на освещаване на пчелен мед и помазание.
 
С благодатта на свещенството добродействал, славни, 
сияйно си украсил Църквата с божественото страдение, 
което, възрадван, доблестно за Христа си приел: 
Харалампие честни, светилниче всемирни, 
осиял краищата на света като непобедим.
(Кондак, глас 8)
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:815 limit=100|columns=4}

Visits: 0

Skip to content