Продължете към съдържанието

Престави се в Господа обичаният от всички Дядо Добри (обновено)

Дядо Добри

Софийска св. митрополия съобщава, че на 13 февруари 2018 г., на 103 години се престави в Господа Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри.
Тленните му останки на ще бъдат изложени за поклонение в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в село Байлово тази вечер, като от 21:00 часа ще бъде отслужен трисагий, възглавен от архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, и ставр. иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия. Храмът ще бъде отворен за поклонение през цялата нощ. 
На 14 февруари от 8:00 часа ще се отслужи заупокойна св.  Литургия, като поклонението ще продължи през целия ден и цялата нощ.
На 15 февруари от 8:00 часа отново ще има заупокойна св. Литургия, а след нея ще бъде опелото на Дядо Добри и самото погребение.
 

Считаният от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Църквата и заживява скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

През годините Дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Заради лишенията, на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от всички. Живее в крайна бедност, защото всички пари, които събира, отделя за дарения на български православни храмове. Преживява благодарение на щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Макар и изключително беден, дядо Добри живее смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включва в реставрациите на църкви и храмове.
 
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content