Продължете към съдържанието

София отбеляза паметта на св. Серафим Богучарски, Софийски чудотворец

Митрополит Серафим и епископ ГерасимБългарската православна църква отбеляза тържествено паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец, който честваме на 26 февруари, в храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски“. По решение на Св. Синод на БПЦ-БП тържествената св. прежеосвещена литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев – председател на храма-подворие, архим. Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и дякони от столицата.

Молитвено участие на богослужението взеха и представители на Руското посолство у нас. След преждеосвещената литургия бе отслужено и кратко моление към чествания днес св. Серафим Софийски.
Архимандрит Филип Василцев благодари за това, че митрополит Серафим възглави великопостното богослужение и припомни делото на св. Серафим Софийски, който дълги години е служил на същия престол, на който и в този ден бе извършено богослужението. Той подари древна икона на св. Климент Охридски на митрополит Серафим, изографисана преди повече от сто години в Охрид.
От своя страна митрополит Серафим също благодари за гостоприемството оказано му от предстоятеля на храма-подворие, на храмовото духовенство и десетки православни християни, които молитвено съучастваха в литургията на преждеосвещените дарове.
 
Още снимки може да видите на официалния сайт Св. Синод на БПЦ
 
Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков
 
{youtube}unVdlnmCVww{/youtube}
{joomplucat:833 limit=8|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content