Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие Ахмад Сидик Длир, ρъководител на мисията на Посолството на Афганистан в България

Посещение на афганистанския посланик при Негово Светейшество патриарх НеофитНа 15 март Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие Негово Превъзходителство г-н Ахмад Сидик Длир, ръководител на мисията на Посолството на Афганистан в България.

Г-н Длир се обърна към Българския патриарх с думите: „Ваше Светейшество, Афганистан е прекрасна страна в сърцето на Азия, но за съжаление от 40 години в тази страна се води война. През тези 40 години около два милиона души са загинали, милион и половина са останали инвалиди и почти осем милиона афганистанци са бежанци по целия свят. Все повече хора разбират, че отдалечаването от религиозните ценности е в основата на бедите на всички народи, включително и на нашия. Господ ни е дал чисти земя и небе и ние сме длъжни да ги запазим чисти, така както Господ ни ги е дал, а не да ги мърсим с човешка кръв, защото това е грях. Затова и нашият президент отправи призив към всички воюващи за мир, защото мирът е даден от Господа и всеки човек който прави крачка в посока на мира прави услуга на цялото човечество. Носим едно копие да го представим на вашето височайше внимание. Нашето скромно очакване е да подкрепите този призив на нашия президент както намерите за добре – с молитва и призив за мир. Ние виждаме как в България представителите на различните религии живеят в мир помежду си и считаме, че този отличен пример за добро разбирателство трябва да се показва постоянно пред Европа и света като образец за съжителство“.
Негово Светейшество отговори: „Много хубави са думите на г-н Ахмад Длир за мира и любовта на Господ към човеците. Припомням си библейските слова на Господ Иисус Христос „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Йоан 14:27). Слава Богу в България имаме добри условия за успешно общуване с другите религии и изповедания. В мирни отношения сме и с нашите съседи. Ето, в Истанбул, при обновяването на прекрасната историческа църква Св. Стефан, самият президент Ердоган участва във тържеството и произнесе вдъхновена реч с голямо уважение към нас. Ние отговаряме със същото“.
Г-н Ахмад Сидик Длир поднесе дар на Негово Светейшество с думите на древна източна поговорка: „едно листенце само от дървото, но от сърце“, на което Българският патриарх благодари и пожела на Афганистан и народа му скорошен и пълен мир, както и благополучно възстановяване от разрушенията от войната.
 
Текст и снимки: прот. Николай Георгиев, Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП
 

Visits: 0

Skip to content