Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за Благовещение с ръкоположения и пострижения в храм „Св. София“

Тивериополски епископ Тихон в храм Св. СофияНа 25 март – Благовещение, е главният празник на софийския храм „Св. София“, чието име на български е „Премъдрост Божия“. Божията Премъдрост е Второто лице на Светата единосъщна и неразделна Троица – Бог-Слово, т.е. Иисус Христос. В деня на светото Благовещение архангел Гавриил възвестява, че Божията Премъдрост идва сред човеците, за да заживее сред нас, за наше спасение. Празникът, в който се спомня Благата вест на св. архангел Гавриил към Божията Майка, се почита и като Ден на жената-християнка, като празник на майката.
На този ден, който тази година съвпадна с Петата неделя на Великия пост – на преп. Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, богослужението в храм „Св. София“ беше възглавено от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия и председател на църковното настоятелство на храма-домакин, иконом Йоан Чикалов, протойерей Стефан Стайков, свещеник Васил Танев и дяконите Петко Дишков, Атанас Забаданов и Георги Стойнов.

В края на утренята за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Тони Николов и Мартин Иванов.
По време на Златоустовата св. Литургия епископ Тихон ръкоположи нови дякон и свещеник за Софийска епархия.
Свещеническо ръкоположение беше извършено над дякон Георги (Гълъб) Стефанов Стойнов. Новият свещеник е завършил Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а в момента е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 10 февруари 2018 г. в столичния храм „Покров Богородичен“ е възведен в дяконски чин от Мелнишкия епископ Герасим.
В дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Трайче Попов. Новият дякон е роден през 1987 г. в гр. Щип, Република Македония. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2006 г., както и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2010 г. От 2006 г. е клиросен певец в храм „Св. София“, а от 2010 г. пее и в храм „Св. Илия“ в ж.к. „Дружба“. От 3 години работи и като възпитател в СДС „Св. Йоан Рилски“. Неговото свидетелство за изповед е подписано от изповедника му – ставр. ик. Ангел Ангелов, а беше прочетено от протосингела архимандрит Василий. При ръкоположението си новият дякон получи и ново име – Тома.
В края на св. Литургия към вярващите в храма с пастирско слово се обърна Тивериополски епископ Тихон. Той говори за Великия пост и за празника Благовещение, за радостта и вярата, за даровете, които Бог ни поднася постоянно. Негово Преосвещенство поздрави новите иподякони, както и новите дякон и свещеник, пожелавайки им достойно служение.
В чест на храмовия празник в „Св. София“ дойдоха с литийно шествие и енориашите от академичния параклис на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, водени от своя ефимерий – протойерей д-р Сава Кокудев.
След многолетствията, новите свещеник и дякон раздаваха анафората и приемаха лично поздравленията на многобройните вярващи в храма. 
 
Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност: 
Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовестява,  
затова и ние с него викаме към Богородица: 
Радвай се Благодатна, Господ е с тебе! (Тропар, глас 4)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:850 limit=112|columns=4}

Visits: 0

Skip to content