Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия за Лазарова събота в столичния квартал Горубляне

Иконом Лазар ГеоргиевНа 31 март, когато Църквата празнува Лазаровото възкресение, с благословията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. вмчк Георги“ в квартал Горубляне на столицата беше отслужена празнична св. Литургия. Светата богослужба бе възглавена от иконом Лазар Георгиев – председател на църковното настоятелство на храма-домакин. В съслужение с него бяха протоиерей Борис Петров, свещениците Петър Петров и Симеон Змейков,  протодякон Иван Петков и дякон Стоян Иванов.
Клиросните певци бяха водени от г-н Светослав Цеков.

В проповедта си в края на светата богослужба иконом Лазар Георгиев говори за празника – единствения ден в годината, когато възкресното, неделно богослужение се извършва в събота, и така съботата, денят, в който традиционно поменаваме и усилено се молим за скъпите ни мъртъвци, става неделя – денят на радост и отбелязване на живота и възкресението. В края Негово Високоблагоговейнство призова преизпълнилите храма вярващи: „Бог ни обеща живот, и то живот с Него в царството Му, което няма да има край. Доказа всичките си думи на дело. Той знаеше всичко, което Го очакваше, но изпи чашата докрай, възкреси Лазар, което стана причина за гоненията и собствената Му смърт, но после сам Той ще възкръсне, ще победи дявола и с него ще възкръснат мнозина от гробовете си и за всеки от нас ще го има пътя към вечния живот. Но на днешния ден, когато все още ни предстои най-тежката седмица в годината – на Христовите страсти и мъчения, като сме в затворени в пещерата на битието си, мъртви за света и вонящи в греховете си, има един въпрос – вярваме ли? Защото още като поемем въздуха на молитвата, за да прошепнем „Вярвам, Господи, помогни на неверието ми“, още преди думичка да изречем, ще видим как камъкът на страха и самотата, на нашата обреченост и безнадеждност бива отместен от братята и сестрите ни в Христа и ще чуем зова Му, както когато извика на Лазар с висок глас: „Лазаре, стани и излез“. И ще възкръснем, защото както името „Лазар“ означава „Бог е мой помощник“, така и нашите имена на кръстени православни християни, със светците ни покровители и ангелите ни хранители вопият към Бога и Той ще ни призове да бъдем с Него, в светлина и любов, завинаги. Само да вярваме. Само да устоим. И ще възкръснем, защото Той ще ни призове.“
Отец Лазар благодари на Бога за името си, като подчерта, че наистина Господ е негов помощник. Благодари на храмовото духовенство и църковното настоятелство за подкрепата при служението му, както и в отговор на многобройните поздравления за именния му ден.
На светата Литургия присъства и омбудсманът г-жа Мая Манолова, а след богослужбата пред храма националният обществен защитник раздаде пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани от доброволците на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Инициативата, провеждана с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит се организира за трета поредна година от омбудсмана, като целта е да бъдат подпомогнати българските пенсионери.
Както всяка година на този ден, в празника се включиха и лазарки от енорията, които изиграха пред жителите на квартала и гостите традиционните за Лазаровден танци.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}T0TxBCvWhvs{/youtube}
{joomplucat:855 limit=48|columns=4}

Visits: 1

Skip to content