Продължете към съдържанието

Патриаршеска Пасхална св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит„Отминаха дните на скръбта и страданията, които и тази година, заедно с цялата Божия Църква, отново съпреживяхме с нашия Господ и Спасител по Неговия път към Голгота, кръстните мъки и тъмнината на хладния гроб. Нощта се превали и в душите и сърцата ни отново се възцарява радостта, благовестена от Архангела в утрото на Пасха: „Няма Го тука, но възкръсна“ (Лука 24:6), поздрави стотиците православни християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала, Негово Светейшество патриарх Неофит.
Преди началото на празничната възкресна полунощница, Благодатният огън, слязал по чуден начин в Йерусалим, бе тържествено пренесен от Синодалния параклис, Мелнишкият епископ Герасим в лития със столично духовенство пренесоха огъня в Патриаршеската катедрала за духовна радост и тържество, а и като свидетелство на Пасхалното чудо.

В полунощ той тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Спасител. Светейшият патриарх се обърна и с отеческо слово, в което каза: „Земя и небе ликуват и възгласят: „Ден на възкресение е…, Пасха е, Господня Пасха!“ (Ирмос на Песен 1 от Пасхалния канон). Ден на светлината и живота, на радостта и веселието – ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за „да се зарадваме и да се развеселим в него“ (Пс. 117:24). Ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и, като разтворим сърцата си докрай, на всички „да кажем: братя! и всичко да простим заради Възкресението“ (из Пасхалните стихири)… В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства, като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето учение и които утвърди чрез извършеното на Кръста наше изкупление и спасение…“, завърши патриарх Неофит.
На Пасхалната богослужба в съслужение с него бяха Мелнишки епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, столични духовници, иконом Борис Дрангов, храмовите свещеници – ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милушев, протодяконите Иван Петков и Александър Нешев и дяконите Деян Коруноски и Костадин Тренев.
Официални гости на Пасхалното богослужение бяха Негово Величество Симеон II, директорът на дирекция „Вероизповедания“ г-н Емил Велинов и др.
Десетки бяха и православните християни, които приеха Тялото и Кръвта Христови. В края богослужението завърши с многолетствие и гръмкия възглас:
 
Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:868 limit=8|columns=4}
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП

Visits: 0

Skip to content