Продължете към съдържанието

Престави се в Господа монахиня Йоана от Ресиловския манастир – обновено

sestra ioana 12 04 2018На 12 април след продължително боледуване се престави в Господа монахиня Йоана/ Цветанка Стоянова Величкова/.
Упокоилата се сестра е родена на 8 .10. 1930г. в с. Ярлово, Софийско. Израства в семейството на генерал Стоян Величков, който е известен със своята благотворителна дейност към Православната църква. Неин брат е архимандрит Методий Жерев, изключително ерудиран български духовник, дългогодишен игумен на Рилския манастир. През целия си живот тя следва своя брат, като се грижи за него и го подпомага в духовните дела. Тя съхранява част от библиотеката, неиздадените ръкописи и кореспонденция на духовника.
На 24.04.1993г. след кончината на своя брат архимандрит Методий тя постъпва като послушница в манастира „Покров Богородичен“, с. Ресилово.
Приема монашески постриг на 6.12. 1997г. от Драговитийски еп. Йоан, тогава игумен на Рилския манастир. При пострижението й е дадено името: Йоана.
Опелото ще се състои на 13 април – Светли петък от 14:30 ч. в съборния манастирски храм на Ресиловския манастир. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, то ще бъде отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Бог да я прости и всели в селенията на праведните!

Visits: 1

Skip to content