Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия с ръкоположение в храм „Св. Троица“ за Светла събота

 

Белоградчишки епископ ПоликарпНа 14 април, Светла събота, в храм „Св. Троица“ (кв. „Гео Милев“) Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, отслужи Пасхална св. Литургия. В съслужение с него бяха иконом Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протоиерей Йоан п. Иванов – председател на храма-домакин, свещениците Илия Павлов и Георги Димитров, иеродякон Вартоломей Фердов и дякон Костадин Тренев.
Песнопенията на св. Литургия изпълняваше храмовият хор.

По време на светата Литургия в дяконски чин бе възведен г-н Георги Георгиев Гелов от с. Ресилово, Дупнишко. Новият дякон е роден на 2 октомври 1973 г. в гр. Самоков. Завършил е паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2015 г., а в момента е студент 3-ти курс в бакалавърската програма на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Свидетелсвото за изповед на новия дякон прочете иконом Георги Паликарски.
В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към всички вярващи с пастирско слово, в което подчерта, че всички сме едно голямо християнско семейство. „Да бъдем в единомислие като такова семейство и предстоейки пред Бога, молейки Му се, просейки велика милост за нас и нашите души, за нашите близки, Бог да чува нашата молитва и да изпълнява всяка наша просба… Днес е ден, в който все още с особена тържественост празнуваме светлото Възкресение на Господа Иисуса Христа. Възкресение, което гарантира на нас, човеците, обновлението в Бога, гарантира ни наследството на Царството Небесно, небесният изгубен Рай и ни дава възможност отново да се наречем чада Божии. Възкресение, което подбужда всеки един от нас да обнови себе си – от грешна, греховна твар, да стане нова, чиста и свята… Ние сме призвани, приемайки Възкресението, очаквайки онази велика Среща с Бога в Небесните селения, преди всичко и най-вече да имаме духовен живот, да се стремим да изпълним заповедите Господни, да се оградим с вяра, надежда и любов, и прощавайки си един другиму прегрешенията, не заради някого другиго, а заради Възкресението, да бъдем пример за тези, които са около нас и да вървим достойно по нашия духовен друм“, каза Негово Преосвещенство епископ Поликарп и всесърдечно поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който изпраща с отеческа любов своето патриаршеско благословение, като желае здраве, благоденствие, мир. Софийският викарий изказа благодарност на отец Йоан, предстоятел на храма, за прекрасната богослужба, като пожела на него и на цялото храмово духовенство Бог да им въздава за тяхната любов и грижа, която проявяват за благолепието на храма, да се радват на своите трудове и с желание да вършат своето служение. Негово Преосвещенство поздрави новия дякон на Софийска епархия, като му пожела „да бъде усърден, послушен, ученолюбив, да се усъвършенства, и да изпълни с чест и достойнство обета, който днес даде пред Бога – да бъде верен последовател на стъпките, на вярата Евангелска, на проповедите и благовестието на Спасителя Иисус Христос, да води словесното стадо към Царството Небесно, да гледа не лесното, не приятното, а да търси мъчното, защото само тогава и единствено тогава ще преуспее и ще отговори достойно на всички очаквания на Църквата Христова, на вярващия благочестив народ.“
В храма бе изпято и многолетствие за служещите и за всички именици (на 14 април е и денят на св. Мартин Изповедник), след което лично епископ Поликарп раздаде анафора на всички верни.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:875 limit=84|columns=4}

Visits: 0

Skip to content