Продължете към съдържанието

В храм „Св. Неделя” беше отслужена панихида за жертвите от атентата на 16 април 1925 г.

Епископ Поликарп в храм Св. НеделяНа 16 април в столичния катедрален храм „Св. Неделя” беше отслужена панихида за жертвите от тежкия атентат, извършен на този ден през 1925 година. Св. богослужба беше предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на софийската катедрала, прот. Николай Георгиев – началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, свещеници и дякони от храмовото духовенство. 
 

На 16 април 1925 г., един трагичен Велик четвъртък, на опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев следва нов терористичен акт – при атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си и така броят на жертвите надхвърля 200. Сред тях са и мнозина представители на стария български национален елит, много от загиналите са невинни жени и деца.
Атентатът е извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривили покрива на църквата „Св. Неделя“ в София. 
 
„Заставайки днес пред лика на Господа Иисуса Христа и пред ликовете на загиналите невинно в този нечовешки атентат, нека имаме пред себе си винаги примерите от историята, да не повтаряме тези грешки на нашите предци и да живеем сплотени в единомислие, в разбирателство. И всички онези различия, които имаме помежду си, каквито и да са, да преодоляваме със снизхождение един към друг и когато желаем да постигнем нещо, да не го постигаме с насилие, а с труд, отговорност, с много работа… Защото онзи, който посегне на своя брат, посяга и на Спасителя Иисуса Христа…“, каза в словото си в края на панихидата епископ Поликарп и призова „вдъхновени от евангелската правда и любов, възпоменавайки това кърваво събитие от новата история на България да се постараем отново и отново да не повтаряме грешките, а да бъдем честни, достойни и справедливи с нас самите и с онези които са около нас, за да преуспяваме и да имаме светли, чисти и достойни бъднини…“
 
Бог да прости всички загинали от този атентат и да ги всели в селенията на праведните!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:880 limit=32|columns=4}

Visits: 1

Skip to content