Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в гр. Трън за Неделя на св. Мироносици

Белоградчишки епископ ПоликарпНа 22 април – 3 Неделя след Пасха, на св. Мироносици – с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. Николай“ в гр. Трън светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, йеромонах Серафим от Сапаревобанския манастир „Св. Стефан“, иконом Дамян Делов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Николай Пешов – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, свещ. Михаил Станкович, свещ. Константин Стойчев, свещ. Станислав Иванов, протодякон Александър Нешев, йеродякон Вартоломей Фердов и дякон Костадин Тренев. Молитвено съучастие в св. Литургия взеха и монасите от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, водени от своя игумен архимандрит Никанор.

Със своите сладкопения св. Литургия огласиха от певницата д-р Любомир Игнатов и Ангел Младенов.
В края на светата богослужба епископ Поликарп се обърна към богомолното множество със слово за подвига на св. Мироносици. „Събра ни Бог в този храм, посветен на светителя Николай, като едно голямо християнско семейство. Макар и малко на брой, сам Господ е казал – където са двама или трима, там Съм и Аз сред тях. Дай Боже, тези духовни събрания в този храм, в този район, да бъдат по-чести, за да може всички заедно, подкрепили се във вярата, надеждата и любовта, да живеем в името на възкръсналия Господ Иисус Христос, да бъдем изпълнени с надежда в Неговото име и да обградим себе си с любов, за да може всички онези, които са около нас, виждайки този благ пример, да го последват. Защото особено днес, във времето, в което живеем, всички, които са извън храма, а и ние, които сме тук, имаме нужда от добър пример, който да показва, че пътят към Бога е лек, че бремето е леко и игото е благо. Да не бягаме от своето задължение да проповядваме Словото Божие, а точно обратното – с цената на своето спокойствие и на своя комфорт да благовестим…“, каза Негово Преосвещенство и призова всички „да отърсим себе си от всяка човешка лошота, от всяко неведение – и духовно, и социално, и да проповядваме Господа Иисуса Христа, като бъдем пример за хората и за Църквата.“
Софийският викарий епископ Поликарп поздрави всесърдечно свещенството и всички присъстващи в храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела здраве, благоденствие, мир, любов и Бог на всеки даде това, което му е нужно за спасение и вечен живот.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:881 limit=72|columns=4}

Visits: 0

Skip to content